MÉS, sobre la sentència: "Les tesis de Vox han guanyat"

El Pi ha assegurat que l'"acata" i l'"accepta", mentre que Ciutadans demanarà a Pedro Sánchez si hi haurà indults 

Les reaccions dels polítics de les Illes Balears a la sentència del Procés contra els líders independentistes catalans ha estat immediata. El diputat de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha considerat que "les tesis de Vox han guanyat" i que "el tema no va de Catalunya, va de democràcia". La decisió del Tribunal Suprem (TS) és, en l'opinió del diputat ecosobiranista, "una venjança". També ha carregat contra "l'equidistància" de determinats partits polítics "que es diuen demòcrates" i que no diran res al respecte.

El president del Partit Popular, Biel Company, ha afirmat sobre la decisió del TS que "qui la fa, la paga", i considera que la sentència és un "missatge de tranquil·litat que a Espanya l'estat de dret funciona". També ha lamentat que "segons qui" opini sobre la sentència sense saber-ne res. La portaveu del PSIB, Silvia Cano, que la sentència demostra que existeix la separació de poders i ha demanat abordar "políticament el conflicte" i apostar per la "centralitat, la calma i un debat assossegat per cercar solucions".

El president d'El Pi, Jaume Font, ha dit que la decisió del Tribunal Suprem s'ha d'"acceptar" i "acatar", però ha assenyalat que respecten les discrepàncies "legítimes" dels ciutadans. El diputat regionalista ha afirmat que lamenten "la dinàmica" d'aquests darrers set anys i que hagi acabat en una sentència que és un "fracàs de la política" a l'hora de gestionar conflictes des del diàleg. Font també ha dit que "no hi ha guanyadors, només desconfiança mútua" després del resultat de la sentència. Finalment ha recordat que "Balears no és Catalunya, però el que afecta Madrid i el Principat també afecta les Illes a l'hora d'avançar".

El Suprem condemna els líders independentistes a fins a 13 anys de presó per sedició i malversació

La diputada de Ciutadans, Patricia Guasp, ha demanat que no s'alimenti el "monstre" de la desobediència civil perquè "no podem abandonar Catalunya". I ha assegurat que la sentència "constata" que ara hi ha polítics presos per malversació i sedició. La formació taronja demanarà al president en funcions, Pedro Sánchez, si hi haurà indults. 

"En democràcia "no queda més opció que respectar la sentència", ha dit el portaveu del grup parlamentari d'Unides Podem, Alejandro López, i ha afegit que posant jutges perquè solucionin un "problema social" surt una sentència que "no aprofundeix en el fons del conflicte polític".

El diputat autonòmic, Vicenç Vidal, ha criticat la decisió del Tribunal Suprem afirmant que és una "vergonya" i que la llibertat i la democràcia a Espanya "han quedat enterrades". També ha afegit que "cada dia aquest estat és més el que desitja Vox".

Esquerra Republicana de Mallorca ha dit que el procés "no cerca una solució, només escarmentar". La formació ha indicat en un comunicat que l'Estat ha comès un nou "error històric" amb la sentència que provocarà un "terratrèmol polític i social que accelerarà el procés d'alliberació de Catalunya".

MÉS per Menorca rep amb "indignació i profunda decepció" la sentència contra els líders independentistes catalans i la qualifica de "desproporcionada". A més, MÉS per Menorca creu que es tracta d'una "sentència política", en la qual s'ha utilitzat "el poder judicial" per "pervertir" la voluntat popular expressada democràticament.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF