Política 29/10/2019

Reaccions a la gestió de l'ecotaxa: del "frau" dels ecologistes a l'"aberració" d'El Pi

Jaume Font critica que els doblers de l'Impost del Turisme Sostenible es destinen al metro

Ara Balears
2 min
El portaveu d'El Pi en el Parlament, Jaume Font

PalmaEl GOB i Amics de la Terra han qualificat de "frau" la gestió de l'ecotaxa després que la Comissió d'Impuls al Turisme Sostenible hagi aprovat aquest dimarts 68 projectes nous que es finançaran amb una partida de 104,9 milions d'euros recaptats enguany mitjançant aquest impost.

"Consideram que tant en les formes com en el fons, la gestió de l'impost és un frau a l'esperit inicial de la Llei de l'Impost del Turisme Sostenible i els propòsits per als quals va ser concebuda", han assenyalat mitjançant un comunicat aquestes dues organitzacions ecologistes.

D'altra banda, ARCA ha considerat que l'ecotaxa és "un calaix de sastre en què tothom vol ficar mà per cobrir forats pressupostaris". "ARCA s'ha abstingut a la votació manifestant la seva queixa pel raquític percentatge que dediquen a temes patrimonials i de conservació del territori", ha dit l'entitat.

El portaveu d'El Pi, Jaume Font, ha assegurat que és "una aberració emprar els doblers de l'ecotaxa per fer que el metro arribi a Son Espases". Font ha indicat que suposa tenir "molt poca lògica", i ha recordat que l'Estat fa inversions milionàries en trens d'alta velocitat a comunitats com Cantàbria o Extremadura.

Font ha retret que, en lloc de demanar doblers al govern central, s'utilitzi una part de la recaptació de l'Impost del Turisme Sostenible. "Agafar doblers de l'ecotaxa demostra que no hi ha recursos per actuar i que la situació és molt greu", ha subratllat Font, qui també ha recordat les retallades que hi haurà en el pressupost del 2020. "Això demostra que estam en una situació límit", ha sentenciat.

Els ajuntaments critiquen que el Govern els fa perdre el temps

"No ens haurien de fer perdre el temps. Si no han de tenir en compte els municipis, que canviïn la llei", ha assegurat la secretària de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), Neus Serra, després que no s'hagin destinat fons de l'ecotaxa als 36 projectes d'ajuntaments.

El president de la FELIB, Toni Salas, ha reclamat en un comunicat una reunió amb el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, "per aclarir quin paper vol que juguin els municipis amb les propostes que fan". "No estam per fer un treball que després no es tindrà en compte", hi ha insistit.

Per altra banda, el president de la Federació de la Petita i Mitjana Empresa (PIMEM), Jordi Mora, ha assegurat que és un engany per als turistes destinar l'ecotaxa a projectes que no estan lligats a pal·liar els efectes del turisme sobre el medi ambient. "Estam mentint els visitants i aquest impost passa a ser una eina recaptatòria", ha apuntat.

Hotelers

Els hotelers de Platja de Palma consideren que el Govern ha incomplit els objectius pels quals es va crear l'Impost de Turisme Sostenible i afirmen que l'Executiu d'Armengol va improvisant cada any amb objectius formats de manera unilateral. Segons la presidenta de la patronal hotelera, Isabel Vidal, "el Govern actua en funció de les necessitats de la despesa pública". Els hotelers exigeixen que "es deixi d'enganar els ciutadans i els turistes que ens visiten amb la finalitat d'aquest impost que recapten els empresaris".

Els hotelers consideren "una broma" que el Govern destini la principal partida (10 milions d'euros) a finançar l'ampliació de la línia de metro. De moment, la Conselleria de Turisme no ha informat que a Platja de Palma s'executi cap dels 68 projectes anunciats amb fons de l'

stats