Política 10/08/2015

Rato hauria cobrat comissions a proveïdors de Bankia

L'exvicepresident del govern espanyol hauria blanquejat part d'aquest capital a través del seu hotel a Berlín

Efe
2 min
Rodrigo Rato sortint de casa seva detingut avui al vespre / AFP

MadridL'exvicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato va rebre pagaments per part de dues empreses contractistes de Bankia mentre era president de l'entitat, i va desviar una part de les comissions a l'hotel que té en propietat a Berlín. L'exdirector de l'FMI va facturar més de dos milions d'euros a través de les companyies Zenith Media i Publicis Comunicaciones España fent servir una societat pantalla, segons informen aquest dimarts fonts de la investigació.

Les dues empreses, dedicades a la publicitat i la comunicació, van disparar la seva facturació amb Bankia entre 2010 i 2012, quan Rato era president del banc, tal com recull l'informe de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) que ha avançat el diari 'El Mundo'.

Zenith Media va passar de facturar tan sols 150.000 euros amb Bankia el 2012 a contractar 24 milions l'any següent i 16 milions el 2012, quan Rato va abandonar l'entitat. L'ONIF va fixar-se en aquests dos pagaments efectuats per serveis que no es van prestar realment i que suposadament haurien anat a parar a una societat pantalla, que connectava amb la principal empresa de l'exministre d'Economia, Kradonara.

D'aquesta quantitat, 420.000 euros haurien acabat a un hotel de Berlín, propietat de la societat alemanya Bagerpleta GmbH, que Rato controla en un 44%. Segons Anticorrupció, aquests pagaments reforcen els indicis que l'exvicepresident del govern espanyol blanquejava capital a l'estranger a través d'aquesta empresa, que va administrar fins l'abril del 2015, quan va ser detingut.

L'Audiència Nacional ja investiga Rato per tres causes diferents: irregularitats en la sortida a borsa de Bankia, l'escàndol de les targetes 'black' a Caja Madrid i el presumpte blanqueig de capitals a través d'un entramat de societats.

stats