14/08/2016

Rajoy vol tenir-ho fet l’1 de setembre

2 min
La lluita pel ritme: Rajoy adorm  La pilota i Sánchez vol accelerar

ARajoy se’l veu optimista. ¿Segur d’ell mateix o fa el cor fort davant la crisi del seu pla? La Moncloa aposta que l’operació investidura -basada en l’acord amb Albert Rivera i Coalició Canària i el resultat positiu d’una àmplia conspiració per atraure sis vots o l’abstenció del PSOE, els necessaris per assegurar-se la majoria- permetrà a Rajoy ser investit l’1 de setembre. A temps per participar com a cap de govern en la cimera del G-20, el 4 i 5 de setembre, a Hangzhou, la Xina. Farol?

Després de l’oferta low cost o Ryanair, Rivera va quedar-se desconcertat en veure que Rajoy es donava una setmana de termini, fins al dimecres 17, per donar-li una resposta formal. Però els contactes han continuat i Rivera té una resposta informal. Es quedarà satisfet, li asseguren. L’oferta de Ciutadans va rebre en poques hores el suport de Felipe González. I amb la resposta informal positiva del PP, Rajoy i Rivera no han volgut esperar fins dimecres.

Per aquesta raó Rivera ha aconsellat, en una carta al PSOE publicada ahir al diari El País, “permetre amb la seva abstenció arrencar la legislatura”. Rivera no vacil·la a pressionar el seu compatriota i exsoci Pedro Sánchez: “Espero i desitjo que els actuals dirigents socialistes pensin més en el nostre país i en els nostres compatriotes i menys en qui liderarà el seu partit en un futur”. Al PP li ha faltat temps per ovacionar “el sentiment d’estat” de Rivera per la carta. Dirigents socialistes consultats per l’ARA asseguren que davant d’aquests moviments Sánchez està més fort que abans en el no.

Oferta de reforma constitucional

El PP pensa aprofitar la resposta oficial a Ciutadans per formular una oferta més àmplia dirigida al PSOE, amb alguna proposta estrella que exigeixi, pel fet de ser una novetat, una definició del comitè federal socialista: una reforma constitucional. Aquest gest podria justificar la convocatòria d’aquest ens, el màxim òrgan de la formació entre congressos.

Els populars volen portar la pressió al punt que Sánchez hagi de plantejar-se si per no deixar sis vots o l’abstenció per a la investidura de Rajoy val la pena anar a terceres eleccions. ¿Té el president en funcions una carta tapada, la del PNB? Ja ho veurem.

stats