Rajoy: "Unes terceres eleccions són dolentes, però un govern condicionat per ERC és pitjor"

L'expresident espanyol lamenta que Sánchez no es "dirigís al PP" després del 10-N

L'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy considera que unes terceres eleccions serien "dolentes" però que un executiu "condicionat per ERC és pitjor". En una entrevista a La Voz de Galicia recollida per l'ACN, Rajoy diu que els grans partits moderats haurien d'arribar a "una taula d'entesa". El PP, dirigit per Pablo Casado, ha tancat la porta reiterades vegades a investir el líder socialista, Pedro Sánchez.

Ara bé, Rajoy ha manifestat que si els socialistes arribessin a un acord amb ERC, Pedro Sánchez hauria d'explicar "en què consisteix": "Sánchez no li pot donar a ERC el que vol". "Si Sánchez pretén disposar de la sobirania nacional o autoritzar un referèndum estarà incomplint la Constitució i, per tant, no pot fer-ho", ha dit.

L'expresident ha expressat que no li agradaria un govern a Espanya del qual formi part "l'extrema esquerra", en referència a Unides Podem, i "encara menys que hagi de rebre el suport, no sabem a canvi de què, d'un partit que fa poc declarava la independència al Parlament". Així, l'expresident del govern espanyol ha animat a "fomentar un acord entre els grans partits" sobre Catalunya "dins de la llei i del respecte a la sobirania nacional".

"I, a partir d'aquí, política. Els que no pensin igual que la CUP, que defensin posicions, que els partits sapiguem donar batalla", ha raonat Rajoy, que ha insistit que "sense llei, no hi ha res, és la selva". D'altra banda, Rajoy ha dit que la línia vermella en una negociació política és sempre la llei i, per tant, ni ERC "ni ningú" pot dir "que no hi ha línies vermelles, que són les lleis i la Constitució".

Critica que Sánchez no intentés un pacte amb el PP

D'altra banda, en una entrevista a l'ABC, també publicada aquest diumenge, Rajoy ha carregat contra Sánchez per "no haver-se dirigit al PP ni als altres partits" sinó "a l'extrema esquerra i als independentistes" després del 10-N. Per tot plegat, creu que els populars han de fer oposició i "explicar que fugint de les posicions moderades no anem a cap lloc bo".

L'expresident, que acaba de treure el llibre Una España mejor, insisteix que l'aplicació de l'article 155 va servir perquè els espanyols sabessin "quines conseqüències té aquest article" i que "Espanya és una nació que es pot defensar quan se l'ataca". Rajoy ha admès que les mesures aplicades a Catalunya el 2017 "no van ser menors" sinó "extraordinàries, dures i contundents", perquè "cessar un govern que havia estat elegit no havia passat a Europa des de la Segona Guerra Mundial". "La democràcia té instruments per defensar-se, i això ara ho tenen molt present tots, sobretot els secessionistes", ha reblat.

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF