Política 07/09/2017

Rajoy reserva l’artilleria legal per a avui

El govern espanyol recorre al TC l’admissió a tràmit de la llei, però no demana encara suspendre càrrecs

Dani S. Ugart / Júlia Manresa
4 min
La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va seguir ahir durant tot el dia el ple del Parlament,  i va ser l’encarregada d’explicar el contingut de l’incident d’execució contra la llei del referèndum.

MadridEl desconcert que es va viure ahir al Parlament de Catalunya va mantenir en tensió durant tot el dia el govern espanyol, que va evitar cremar totes les naus legals contra l’1-O abans d’hora, i es va limitar a presentar un incident d’execució de sentència davant del Tribunal Constitucional per l’admissió a tràmit de la llei del referèndum. Aquest tipus d’al·legació, que no suposa la redacció d’un nou recurs, sinó simplement interposar una demanda per l’incompliment d’una d’anterior, va permetre a l’executiu de Mariano Rajoy mantenir un perfil baix mentre l’atenció era al Parlament. El president espanyol no va reunir els seus ministres (només cal un consell per presentar un recurs nou). L’artilleria pesada es reserva per a avui, quan previsiblement arribaran dos recursos nous: un contra el text de la llei del referèndum, pel qual ahir ja es va demanar un informe al Consell d’Estat, i un altre contra el decret de convocatòria.

En l’incident d’execució d’ahir, el govern espanyol no va activar encara les noves atribucions del TC que li permeten suspendre càrrecs. En lloc d’això, va demanar a l’alt tribunal que valori si cal elevar una petició a la fiscalia perquè investigui si els membres de la mesa que van votar a favor de la tramitació, encapçalats per la presidenta, Carme Forcadell, van cometre un delicte penal acceptant el debat. Aquest mateix sistema ja ha estat activat en diverses ocasions per l’executiu, i la fiscalia ja té un procediment obert contra els membres de la mesa favorables al dret a decidir com a conseqüència d’aquests recursos. En aquest cas, a més, la petició serà redundant, perquè la fiscalia va complir la promesa que va fer dimarts el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, d’actuar amb “celeritat” contra el sobiranisme i va anunciar que investiga d’ofici l’admissió a tràmit, en un procediment que es podria afegir als que ja té oberts Forcadell al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

“Ha mort la democràcia”

El protagonisme, per part del govern espanyol, el va copar ahir la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría. Va ser l’encarregada d’explicar en una roda de premsa extraordinària des de la Moncloa el contingut de l’incident d’execució, i també va fer la valoració política del que s’havia viscut al Parlament. I va ser en aquest punt, els discursos, on el govern espanyol sí que es va abonar a la contundència. Santamaría va qualificar l’aprovació de la llei de “puntada de peu” i d’“imposició”, i va comparar l’actitud del Govern amb una dictadura. La vicepresidenta va qualificar de “vergonyós” el debat al Parlament de Catalunya: “No havia passat mai tanta vergonya democràtica en tota la meva vida política”. Per això, va asseverar que sota el mandat de la presidenta del Parlament “ha mort la democràcia”, i va insistir que l’executiu “ha pres la decisió més eficaç per impedir aquestes iniciatives”.

La vicepresidenta, fidel al lema que repetia en cada roda de premsa quan era portaveu del govern espanyol (“No ens menjarem el berenar per sopar”) no va voler avançar esdeveniments, ni aclarir quins passos concrets faria l’executiu avui, un cop aprovat el decret de convocatòria i mentre, previsiblement, es debatrà al Parlament la llei de transitorietat, que anticipa un nou xoc amb l’Estat. Fonts de la Moncloa sí que van precisar que el més probable és que es presentin els dos recursos d’inconstitucionalitat contra el decret i la llei del referèndum en un consell de ministres extraordinari, cap al migdia. Per fer-ho ja van demanar a última hora un informe al Consell d’Estat, l’encarregat de donar el vistiplau al govern espanyol per presentar aquests recursos. Tot i així, s’espera que el dictamen del Consell d’Estat arribi a primera hora i sigui favorable als interessos de Rajoy, que confia poder entrar els recursos al Tribunal Constitucional mentre els magistrats estiguin reunits en el ple ordinari.

Aleshores l’acció es traslladarà a l’alt tribunal, que tot i que ahir també tenia reunió no es va pronunciar ni sobre la recusació que va fer Forcadell de tots els seus membres, ni tampoc sobre l’incident d’execució presentat pel govern espanyol. Aquests dos punts s’haurien de resoldre avui al matí, i després quedarà a parer dels magistrats decidir si es modifica l’ordre del dia per incorporar els nous recursos, o si es fa un ple extraordinari demà.

El principal dubte a l’horitzó és si el recurs d’inconstitucionalitat contra el decret de convocatòria traspassarà la frontera que fins ara Rajoy no s’ha atrevit a creuar: demanar la suspensió directa d’un càrrec públic. Si passa, el primer de la llista serà Carles Puigdemont, que la Moncloa assenyala com a responsable de la convocatòria, encara que estigui firmada solidàriament pels altres membres de l’executiu.

Rajoy, que ahir es va coordinar amb Pedro Sánchez i Albert Rivera, amb qui es reuneix avui, valora la possibilitat de traspassar-la, conscient que podria escalfar els ànims a les portes de la Diada. Compta, però, amb el temps d’al·legacions posterior que hauria d’obrir el TC i que li asseguren que Puigdemont seguirà en el càrrec el dia 11.

stats