Política 16/04/2016

Rajoy torna a evitar parlar de Soria i de la corrupció

Carrega contra l'oposició al Congrés per "no estudiar-se els temes" quan compareix a l'hemicicle

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha reaparegut aquest dissabte per primer cop des de la renúncia de Soria en un acte del PP sobre Educació a Saragossa. EFE

MadridMariano Rajoy torna a fugir d'estudi. Ni una menció a la renúncia de José Manuel Soria, ni als casos de corrupció que aquesta última setmana han esquitxat el PP de Granada. Durant un acte del PP sobre educació a Saragossa, envoltat pels màxims dirigents del PP, el president del govern espanyol en funcions ni ha mencionat una sola vegada la paraula 'corrupció'. Per segon cop, en l'apartat de mesures que ofereix per consensuar amb el PSOE i C's per a la regeneració democràtica, s'ha limitat a dir que el seu partit està "disposat a acceptar qualsevol idea per evitar que es tornin a repetir esdeveniments que ens han fet sufocar". Dijous, a Conca, poques hores abans de la renúncia del ministre d'Indústria, va fer el mateix.

Sobre les crides de l'oposició a què comparegui al Congrés per donar explicacions sobre el cas Soria, Rajoy ha optat per atacar tant Pedro Sánchez com Albert Rivera i Pablo Iglesias per "no estudiar-se els temes" quan trepitgen l'hemicicle. El president espanyol en funcions només ha comparegut una vegada al Congrés des del 20-D, i va ser per explicar els detalls dels últims dos consells europeus sobre refugiats i el 'Brexit'. "Tinguin l'absoluta certesa que no sabia amb qui debatia. Els dirigents poden ser de nova política, vella política, però almenys haurien d'estudiar-se els temes, perquè això afecta el conjunt de la societat espanyola", ha dit. Al final del discurs ha insistit sobre aquest tema: "Quan es va al Congrés dels Diputats convé estudiar una mica, i quan s'arriba al govern no s'hi va a aprendre, si no que s'hi arriba après".

Retorn al lema de campanya: 'España en serio'

Ja en mode electoral –ha recuperat la idea del seu últim eslògan, 'España en serio'–, Rajoy ha repassat com hauria de ser el futur de l'educació a Espanya. Ha defensat la Lomce i ha criticat els passos del PSOE per paralitzar-la. "Liquidar la Lomce seria una mostra més de sectarisme que no ens podem permetre. L'objectiu és que la nova llei doni fruits", ha afegit. El líder popular ja ha repassat el seu programa electoral per als pròxims cinc anys, per projectar els programes digitals, la lluita contra el l'assetjament escolar i donar una empenta a la Formació Professional. "Em comprometo que ningú deixi d'estudiar per raons econòmiques", ha dit.

24 hores per arribar a un acord

Rajoy ha estès la mà al PSOE per evitar les eleccions, però ràpidament ja ha entrat en mode electoral. Ha estat la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, qui ha fet la proposta amb més claredat. "Ens queda ja poc temps però suficient, perquè només ens calen 18 hores o 24 hores. Si Pedro sánchez acaba amb el boicot i vol seure a parlar deixant de banda interessos partidistes i d'egos personals per començar a parlar de les coses que realment interessen als espanyols, nosaltres hi estem disposats. El PP està obert al diàleg, a l'acord i al consens i no per meres floritures polítiques", ha dit durant la presentació de la jornada especial sobre educació, que ha tancat Rajoy.

stats