17/03/2016

Rajoy admet que la corrupció el desgasta en un moment crític

3 min
Mariano Rajoy ahir a la primera de les cinc convencions del partit per explicar què farà si governa. Hi va assistir Esperanza Aguirre.

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, segueix sense aixecar cap mentre veu com els fulls del calendari cauen i s’acosta la repetició d’eleccions. Pedro Sánchez, Albert Rivera i Pablo Iglesias no es mouen dels seus vetos o somnis de sumes ara impossibles però, si més no, dialoguen. El líder del PP, en canvi, viu fustigat pels casos de corrupció que erosionen la seva imatge i la del partit. Ahir a la nit, en una entrevista a Telecinco, va admetre que els escàndols el desgasten i que ho fan, a més, en un moment crític. Voldria que Sánchez s’estovés per pactar-hi, i si no haurà d’anar a eleccions. La corrupció, aquests últims dies amb el cas de Rita Barberá i els suposats diners en negre del seu grup municipal, el té capficat.

Per ara, Rajoy concentra els esforços del PP a fer recapitulació del seu programa electoral i explicar per què són necessàries les reformes que proposa. Els cinc eixos que va fixar com a prioritaris per al nou executiu, i en què centrarà una eventual campanya si hi ha eleccions el 26 de juny, són el creixement i l’ocupació, l’estat del benestar, la defensa de la unitat d’Espanya, la lluita antiterrorista i la necessitat de donar una resposta a la corrupció. Ahir va obviar totalment aquest últim assumpte en el discurs de cloenda de la primera de les cinc convencions en què el PP explicarà els pactes d’estat. Va ser a la jornada dedicada al creixement i la creació d’ocupació, i va assegurar que les millores de l’economia espanyola no són “casualitat” i que el primer que cal fer és “recuperar la confiança”.

Un tema “desagradable”

El combat contra la corrupció és urgent per aconseguir-ho, com admetia hores després als estudis de la cadena de Mediaset. “El tema de València, com tots els que tenen a veure amb la corrupció, és desagradable. A més, de casos així n’hi ha més dels que hi hauria d’haver”, va concedir. En aquest sentit, va fer un propòsit i va donar una justificació. El propòsit és prendre mesures perquè “no torni a passar” i la justificació, en el cas de Barberá, és que ells, al partit, no en sabien res, de tot plegat, i quan hi ha hagut indicis s’han mogut ràpid obrint els expedients. “No hem pres mesures abans perquè no en teníem ni idea del que estava passant”, va dir en referència al blanqueig.

Ara el PP està “mirant” què cal fer a partir de l’obertura de diversos expedients a militants, entre ells la mateixa Barberá. El líder del PP sí que va negar qualsevol tipus d’“enfrontament” sobre com calia actuar en el cas de l’exalcaldessa, a qui havia definit fa uns anys com “una amiga” i que històricament ha sigut un dels seus principals suports al partit. Sí que va fer una crida a entendre que els temps de la justícia són els que són i que la política els ha de respectar. Demanava “temps i tranquil·litat” per ser “contundents” però també “equilibrats”.

El periodista li va preguntar pel cas dels ERO a Andalusia, pel qual ahir mateix van passar de nou pel jutjat els expresidents socialistes de la Junta Manuel Chaves i José Antonio Griñán. Va evitar posar el dit a la llaga al PSOE i es va limitar a lamentar la “plaga” de la societat espanyola i a celebrar la comissió d’investigació sobre el tema.

Davant les càmeres, Rajoy va intentar fer pedagogia de la gran coalició. És la fórmula que funciona fa anys a Alemanya, on la conservadora Angela Merkel és cancellera amb el suport socialista, i ell defensa que també hauria de ser bona per a Espanya si el principal objectiu és crear llocs de treball. Al matí ja va incidir en aquesta idea a més de recordar el seu compromís amb la creació d’una secretaria de la unitat de mercat, l’avaluació de les infraestructures per fer-les més eficients i la modernització i reforma a fons del sistema públic d’ocupació.

Sense penediment

Rajoy no es penedeix d’haver declinat l’oferiment de Felip VI per sotmetre’s a la investidura ni qüestiona Sánchez com a interlocutor malgrat que el líder del PSOE no recula després de la investidura “fracassada”. Tampoc li va criticar la reunió amb Carles Puigdemont, a qui rebrà si l’hi demana. El líder del PP va lamentar que “s’hagi perdut un mes”, però va evitar donar per fet que hi haurà eleccions. Va explicar que després de Setmana Santa, quan quedi només un mes per a la convocatòria automàtica, posarà fil a l’agulla i trucarà al líder del PSOE.

Primer vol que tot es refredi i després “ja es veurà què cal fer”. Que es refredi el seu enfrontament amb el líder del PSOE, que s’acabi d’enredar el diàleg amb Podem i que els casos de corrupció deixin d’obrir telenotícies i portades de diari.

stats