CONGRÉS DE DIPUTATS
Misc 11/07/2017

Rajoy confia que el sostre de despesa confirmi l’estabilitat

Nova Canàries en facilitarà l’aprovació amb l’abstenció

i
Dani Sánchez Ugart
3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va fer declaracions ahir davant la seu del PP a Madrid.

MadridNi tan sols l’arribada de Pedro Sánchez a la secretaria general del PSOE sembla fer trontollar els fonaments del govern espanyol. Tot i la minoria parlamentària, Mariano Rajoy salvarà avui, previsiblement, un altre match point. Serà en la votació del sostre de despesa del 2018. Nova Canàries, el soci electoral del PSOE integrat al grup mixt, va anunciar ahir la seva abstenció en la votació, que el PP aconseguiria superar per la mínima gràcies a això. El sostre de despesa és un pas previ imprescindible per a l’elaboració dels pressupostos i, per tant, una de les votacions clau de les que es fan al Congrés cada any. Així, el president espanyol aspira a repetir la majoria que li va permetre aprovar els comptes del 2017, i en la qual hi ha també el PNB, Ciutadans i Coalició Canària. De retruc, confirmarà una geometria variable més o menys estable que li permetrà anar solidificant la idea que, si vol, podrà allargar la legislatura fins al 2020.

Els nacionalistes bascos ja van dir la setmana passada que podrien arribar “fàcilment” a un acord pel seu vot favorable, després del generós pacte que van arrencar a Rajoy a canvi del sí als pressupostos del 2017. Per la seva banda, Ciutadans ja ha confirmat que votarà amb el PP, després que el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, cedís la setmana passada i acceptés una rebaixa de l’IRPF que deixarà exemptes les rendes inferiors a 14.000 euros a l’any, mentre que Coalició Canària també va confirmar ahir el sí. En la decisió de Nova Canàries hi ha influït sobretot la decisió de Montoro en un Consell de Política Fiscal i Financera extraordinari divendres d’ampliar una dècima el límit de dèficit de les comunitats autònomes per al 2018. Aleshores el ministre ja va explicar que la decisió s’havia pres per “la negociació política”, tot i que no va voler avançar el canvi de postura que ahir va confirmar l’executiva dels nacionalistes canaris.

La votació d’avui demostrarà, doncs, que Rajoy continua sent capaç de sumar majories ajustades per seguir governant tot i el canvi de postura del PSOE, que es palesarà amb el no dels socialistes al sostre de despesa. En aquesta mateixa votació, l’any passat, el partit aleshores comandat per la gestora que va agafar-ne les regnes després de la dimissió de Sánchez va facilitar l’aprovació del sostre de despesa amb la seva abstenció. La capacitat de Rajoy per bastir majories comença a fer-se evident i al PSOE ja treballen amb la idea que la legislatura pugui durar fins al 2020.

Previsiblement, però, la votació tornarà a ser ajustada. Els suports que ha aconseguit Rajoy sumen 175 diputats, justament la meitat dels que té la cambra espanyola. Gràcies a l’abstenció de Nova Canàries, però, el sí superaria per un vot el no, que es quedaria amb 174 diputats si no hi ha cap sorpresa d’última hora. “Mantenim l’abstenció -l’any passat van votar el mateix que el PSOE-. És cert que ara té un valor que no tenia llavors, i és que ara és determinant. Mantenim la mateixa posició tot i reconèixer que hi ha una millora, però hem tornat a recalcar que el que ens guia en aquesta decisió, i en totes, és la defensa dels interessos generals perquè davant d’això no hi ha alternativa, només hi ha paràlisi”, va justificar el president dels nacionalistes canaris, Román Rodríguez.

La decisió de Nova Canàries de facilitar l’aprovació del sostre de despesa va aixecar la indignació a Podem, que demanava al PSOE que ho evités. El diputat canari Pedro Quevedo, però, no està sotmès a la disciplina de grup dels socialistes, perquè forma part del grup mixt, i Sánchez va descartar des de bon començament influir en la seva decisió. El secretari d’organització del partit lila, Pablo Echenique, va insistir ahir a demanar explicacions als socialistes pel vot del seu soci electoral, justament ara que les comissions de treball per avançar en la unitat d’acció al Congrés comencen a caminar.

Tranquil·litat per a Rajoy

Amb el sostre de despesa aprovat, Montoro té ara via lliure per començar a preparar els pressupostos del 2018, que haurien de quedar aprovats després de l’estiu. Les esperances de Rajoy passen per aprovar-los amb la mateixa majoria que els del 2017 i el sostre de despesa. Aquests comptes li donarien tranquil·litat fins al 2020, perquè fins i tot en el cas que no pogués aprovar uns comptes el 2019, els de l’any anterior es podrien prorrogar.

stats