ATAC A L’AUTOGOVERN
Política 24/10/2017

Rajoy condiciona la compareixença de Puigdemont al Senat pel 155

El PP bloqueja que pugui donar explicacions abans del ple al Parlament, previst per dijous

Mariona Ferrer I Fornells
5 min
Mariano Rajoy va presidir ahir la reunió del comitè de direcció del PP. Va assegurar que està “absolutament segur” de la decisió d’activar el 155.

MadridIncertesa fins a l’últim moment. La partida d’escacs que juguen la Generalitat i el govern espanyol no tindrà un desenllaç clar fins divendres. Aquesta és la voluntat expressa de l’executiu del PP, que ahir, gràcies a la seva majoria absoluta, va tornar a alterar el calendari del Senat per condicionar la compareixença de Carles Puigdemont per l’article 155. Sobre la taula hi ha la batalla pel relat sobre qui és el culpable d’activar el botó vermell de la suspensió de l’autonomia. Fonts populars admetien ahir que l’independentisme està guanyant en aquest front en l’àmbit internacional -amb una campanya “victimista”, al seu parer- i que per això a partir d’ara evitaran el to més dur de dissabte passat durant l’anunci de la intervenció total de l’autonomia.

La voluntat de Puigdemont de fer un pas endavant i plantar-se a Madrid per presentar al·legacions a la comissió del Senat que debatrà l’article 155 va agafar per sorpresa el PP, que estava convençut que en cap cas ho acceptaria -de la mateixa manera que fins ara s’ha negat a comparèixer al Congrés per no repetir els passos del pla Ibarretxe-. Des del Senat, la resposta immediata va ser curtcircuitar la possibilitat que s’expliqués abans de la celebració del ple al Parlament en què podria declarar-se la independència, previst per dijous a la tarda. Si dissabte passat el vicepresident primer de la cambra alta, el popular Jorge Sanz, deia que només podria presentar al·legacions en persona a la comissió del 155 de dimarts a dijous, sempre abans de les 12.00 h, ahir va afirmar -després de saber la proposta de Junts pel Sí d’anar-hi dimecres- que només era possible dijous a les 17.00 h, coincidint amb la jornada de ple prevista al Parlament.

Els sobiranistes han de decidir ara com fer la DUI després de la compareixença de Puigdemont. Un altre dels debats és si la declaració s’ha de votar en una proposta de resolució o si simplement n’hi ha prou que el president la proclami en el seu discurs.

Ara bé, tan sols una hora després el president del Senat i company de files de Sanz, Pío García-Escudero, esmenava el seu número dos i convidava Puigdemont a explicar-se al ple de la cambra alta el mateix divendres -tot i que la Generalitat ha descartat aquesta opció -. Fonts del Senat van assegurar que “accedirien” al fet que el president de la Generalitat intervingui en la sessió plenària extraordinària de finals de setmana, malgrat que el reglament estableix de forma clara que hauria de fer-ho dins de la comissió en primera instància.

Les mateixes fonts del Senat van recordar a l’ARA que la veu del ple és sobirana i que podria decidir qualsevol cosa contrària al dictamen de la comissió, que no és vinculant i es redactarà dijous a la tarda. S’establia així el darrer ultimàtum de la Moncloa, per fer la sensació que Puigdemont té temps de retractar-se fins al mateix divendres. Així ho assenyalava la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en dues entrevistes consecutives de bon matí a Onda Cero i Telecinco. “El Senat té la capacitat d’adaptar-se al que Puigdemont i el Parlament facin”, va apuntar la també ministra d’Administracions Territorials. Més obert als canvis encara es mostrava el ministre de Justícia, Rafael Catalá, durant un acte a Madrid. “Es podrien canviar les mesures que el govern ha sol·licitat en vista dels canvis que es poguessin produir en les circumstàncies actuals”, va dir.

Cap previsió de fer marxa enrere

Però des de Génova es deixava clar ahir que no tenen previst fer marxa enrere. Sáenz de Santamaría va reconèixer que no hi ha comunicacions amb el Govern des de dissabte. I que no hi ha retop ho va verbalitzar el president del PP català, Xavier García Albiol, que va assegurar des del Parlament que el 155 tirarà endavant encara que hi hagi eleccions. En roda de premsa, el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, va assegurar que “confia poc” en el que pugui dir Puigdemont perquè la resta de compareixences que ha fet són “inintel·ligibles”. La cap de l’oposició a Catalunya, Inés Arrimadas, se sumava al mateix escepticisme descartant que Puigdemont tingui “un atac de lucidesa”.

Els socialistes ja són els únics dins de l’autoanomenat “bloc constitucionalista” que veuen possible aturar el 155, malgrat que cada cop hi posen més condicionants. Ni l’ultimàtum que va posar la setmana passada la Moncloa a Puigdemont d’escollir entre 155 o eleccions autonòmiques els servia ahir si el Parlament aixeca la suspensió de la declaració d’independència, tal com va assenyalar el portaveu de l’executiva del PSOE, Óscar Puente. La interlocutora en les negociacions, l’exministra de Cultura de Zapatero Carmen Calvo, va reiterar, en una entrevista a Canal Sur, que som davant d’una aplicació “molt limitada” del 155 perquè el Parlament “queda intacte”.

En l’escenari polític espanyol Podem és l’únic partit que manté el no rotund al 155. En una carta oberta a la militància difosa ahir, Pablo Iglesias va advertir que l’aplicació d’aquest article forma part d’una estratègia autoritària de “recentralització” que amenaça totes les autonomies i que convertiria Rajoy en el “virrei” de Catalunya. De fet, l’amenaça ja s’ha fet extensiva a tres comunitats més i ha entrat de ple en l’argumentari popular.

Montilla i Cs, fora de la comissió

A l’espera de saber si Puigdemont assistirà al ple al Senat, la cambra alta va ultimar ahir tots els detalls perquè avui ja es constitueixi la comissió que debatrà en primera instància el 155. Serà, com qualsevol moviment a la cambra alta, una comissió totalment supervisada pel PP, on el partit té una clara majoria absoluta. Del total de 27 senadors que integren la comissió, 15 són populars. I només quatre són catalans. Es tracta del senador lleidatà d’ERC, Miquel Àngel Estradé; el d’En Comú Óscar Guardingo; Albiol (PP), i el portaveu del PDECat, Josep Lluís Cleries. Cap d’ells serà socialista. El PSOE va confirmar ahir que l’expresident José Montilla no en formarà part. Ciutadans tampoc hi tindrà cap representant, en estar integrat al grup mixt al Senat. Independentment de si formen part de la comissió o no, els vuit senadors designats pel Parlament compareixeran avui a la cambra.

Des del PDECat es va fer ahir un últim intent per mirar de canviar els terminis de debat del 155. Cleries va presentar un recurs al Senat per vulneració del propi reglament en no haver informat la junta de portaveus de les decisions que va prendre la mesa dissabte, just després del consell de ministres extraordinari. Mariano Rajoy té previst convocar un altre consell de ministres divendres després del ple al Senat, o bé ja dissabte, per executar el 155 amb l’objectiu de cessar Puigdemont i tot el Govern.

stats