Política 08/08/2018

Rajoy demana l'assignació anual com a expresident per a despeses d'oficina i seguretat

La petició està pendent de tramitació

Europa Press
2 min
El president espanyol, Mariano Rajoy, al Congrés de Diputats després del debat d’investidura.

MadridL'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy ha sol·licitat al ministeri de la Presidència l'assignació anual a la qual té dret com a expresident per tal de cobrir les despeses de mantenir una oficina, un cotxe oficial i personal de seguretat. Així ho ha confirmat Presidència al portal 'Maldito bulo', que va presentar una petició d'informació pública mitjançant el Portal de la Transparència. "Cap expresident ha renunciat a la dotació i Mariano Rajoy l'ha demanat", ha respost el ministeri, que ha recalcat que la petició està "pendent de tramitació". La notícia ha saltat en plena tensió entre el ministeri de l'Interior i el govern de la Generalitat sobre l'escorta que Puigdemont reclama com a expresident. El ministeri considera que no li correspondria per la seva condició d'exiliat.

Des del 1992 regeix un decret que regula l'Estatut dels expresidents del Govern i que actualment afecta, a més, Felipe González, José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero. Així, Rajoy, igual que els altres, podrà disposar d'una espècie d'oficina de representació al servei del qual s'adscriuran dos llocs de treball, un de nivell 30 i un altre de nivell 18, que seran coberts a proposta seva mitjançant el sistema de lliure designació. Aquest personal, que s'inclourà en la relació de llocs de treball corresponents a la Presidència del Govern, tindrà la consideració de 'personal eventual de gabinet' i, si fossin funcionaris, passaran a la situació de serveis especials. A més a més, es facilitarà a Rajoy una dotació per a despeses d'oficina, atencions de caràcter social i, si s'escau, lloguers d'immobles, en la quantia que es consigni en els pressupostos generals de l'Estat. Així, en els pressupostos del 2018 recentment aprovats s'inclou una partida de 223.740 euros a repartir entre tots els expresidents, el que fins ara representava uns 75.000 euros a l'any per cap per a Felipe González, José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero. Igualment, s'haurà de posar a disposició de Rajoy un automòbil de representació amb conductors de l'administració de l'Estat, els serveis de seguretat que el ministeri de l'Interior consideri necessaris, i gaudirà de "lliure passi" a les companyies de transports terrestres, marítims i aeris regulars de l'Estat.

Una qüestió diferent és la 'pensió' o indemnització per cessament a la qual tenen dret tots els alts càrrecs, que ascendeix al 80 per cent del sou per un temps màxim de dos anys. No obstant això, aquesta indemnització és incompatible amb qualsevol altre ingrés públic i, per tant, amb el sou de registrador de la propietat de Rajoy.

D'altra banda, segons l'Estatut dels expresidents, els expresidents gaudiran sempre "de la consideració, atenció i suport deguts als que han exercit aquest càrrec". Per això han de ser tractats com a 'president', ocuparan un lloc protocol·lari especial en els actes institucionals i quan viatgin a l'estranger podran comptar amb suport diplomàtic de les ambaixades.

stats