Política 23/01/2016

Rajoy avisa Sánchez: "Per ser president no n'hi ha prou amb humiliar-se"

El PP apel·la a Susana Díaz perquè aturi el PSOE que "està embogint" i recorda que tenen majoria a la mesa i al Senat per garantir que no es faran "disbarats"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El president en funcions del govern espanyol, Mariano Rajoy / EFE

MadridEl president en funcions del govern espanyol ha tardat poc a tornar a comparèixer després de declinar, per ara, formar govern per falta de suports. El líder del PP, Mariano Rajoy, ha presidit aquest dissabte la junta directiva dels populars de Còrdova. Una manera d'enviar també, des d'Andalusia, un missatge directe a la presidenta de la Junta, la socialista Susana Díaz, que es nega en rodó a un pacte amb Podem i que des del primer dia ha vist amb bons ulls acabar donant suport al PP per a la investidura.

Rajoy ha defensat la seva decisió de divendres davant de Felip VI i ha reiterat que "manté la seva candidatura" per ser investit president del govern espanyol. El PP ha acorralat Pedro Sánchez pel flanc dret, després que Pablo Iglesias ho fes per l'esquerre proposant al rei un "govern del canvi" amb PSOE, Podem i IU, presidit per Sánchez i amb ell de vicepresident.

"PSOE, Podem i IU i tots els partits independentistes poden sumar però faran molt de mal al nostre país. Podran governar però nosaltres tenim la majoria al Senat. Diuen que poden reformar la Constitució però enganyen perquè no tenen els vots suficients. Seria un govern, el que busca desesperadament Sánchez, a les ordres de Podem, hipotecat per ells", ha advertit. I ha afegit, enviant un missatge directe al secretari general del PSOE: "Per ser president d'Espanya no n'hi ha prou amb humiliar-se i hipotecar-se, necessitem un president amb dignitat".

Rajoy ha repassat tot l'escenari polític d'ençà del 20-D, i ha recordat que des del primer moment ha apel·lat a un tripartit de PP, PSOE i C's que sumi fins a 250 escons per poder tirar endavant les "reformes que necessita Espanya". Si tira endavant l'alternativa del PSOE i Podem, el PP ja adverteix que farà servir la majoria amb Ciutadans a la mesa del Congrés i la seva majoria absoluta al Senat perquè no es facin "disbarats" i es "mantingui la unitat d'Espanya".

"Jo no he buscat, ni busco, ni buscaré suports dels que amenacen la unitat d'Espanya, dels que no accepten la sobirania nacional i dels que pensen que els espanyols no són iguals, o dels que exhibeixen mesures econòmiques pròpies d'extremistes i radicals que poden arruïnar el nostre país", ha assegurat. "En la vida, i la política forma part de la vida, no val tot", ha conclòs enmig d'una ovació de la junta provincial de Còrdova, plena de gom a gom per la visita inesperada del president en funcions del govern espanyol.

"On és Susana Díaz?"

El PP ha escollit la calor andalusa per intentar sacsejar el PSOE més enfrontat a qualsevol pacte d'esquerres. Rajoy no ha apel·lat a Susana Díaz, ja ho havia fet abans el seu líder a Andalusia, Juanma Moreno. "On és Susana Díaz?", s'ha preguntat. "Veiem una Susana Díaz paralitzada mentre hi ha un Partit Socialista que està embogint", s'ha autorespost, tot recordant que la 'baronessa' andalusa havia traslladat als mitjans i a Moreno mateix que "ella és qui mana i qui és capaç d'influir" en el PSOE. "Què està esperant la senyora Díaz, a acceptar el regal del PSOE a partits com Esquerra o Convergència?", ha afegit sobre el fet que els socialistes cedissin senadors als dos partits catalans perquè poguessin formar grup a la cambra alta. "¿Està disposada a cedir als radicals la vicepresidència del govern d'Espanya?", ha conclòs.

No només és simbòlic que Rajoy hagi escollit Andalusia per a la primera intervenció després de declinar l'oferta de Felip VI. També ho és que sigui a Còrdova, governada pel PSOE gràcies a un acord amb IU i Guanyem Còrdova, la candidatura municipalista amb el suport de Podem.

stats