Política 10/10/2019

Rajoy demana un pacte entre el PP i el PSOE per solucionar el conflicte entre Catalunya i Espanya

Fernández Díaz responsabilitza Torra del que pugui passar després de la sentència del Procés

Laia Forès
2 min
Mariano Rajoy i Jorge Fernández Díaz, aquest dilluns a Madrid.

MadridL'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy ha demanat al PP i al PSOE que es posin d'acord per solucionar els grans temes d'estat, com el conflicte territorial entre Catalunya i Espanya. "En els temes d’estat, com els Estatuts d'Autonomia, els models de finançament o en aplicar el 155 i tot el que té a veure amb el model territorial, convé que els dos grans partits es posin d’acord, que siguin capaços de fer-ho", ha subratllat Rajoy.

L'exdirigent popular ha participat aquest dilluns en la presentació del llibre de memòries de l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, Cada día tiene su afán (Península, 2019), a Madrid. Durant l'acte, Mariano Rajoy ha demanat als dos principals partits espanyols que siguin capaços de "cedir quan l'interès general ho demana". L'acte ha comptat amb dirigents i exdirigents del PP com l'actual secretari general, Teodoro García Egea; les exministres Dolors Montserrat i Fátima Báñez, i l'ex secretària general del partit María Dolores de Cospedal.

Abans de l'inici de l'acte, Fernández Díaz ha responsabilitzat en unes declaracions a la premsa el president de la Generalitat, Quim Torra, del que pugui passar a Catalunya quan es conegui la sentència del Procés. "Està fent una crida a la desobediència civil fins i tot des del Parlament", ha assegurat. Tot i això, pronostica que no passarà res greu: "Hi haurà molt soroll per a res".

Més crítiques a Torra

Tot i que al llibre dedica unes quantes pàgines a intentar desmentir l'operació Catalunya, Fernández Díaz ha fet poques referències a Catalunya durant la presentació, però ha parlat breument de la situació política per criticar el poc sentit d'estat de Torra. "Tant de bo tinguéssim ara un Tarradellas, un home amb un sentit d’estat tan important", ha assegurat.

Al llibre es defensa de la polèmica que va protagonitzar quan era ministre amb l'operació Catalunya i arriba a assegurar que la conversa que va tenir amb Daniel de Alfonso, aleshores director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, en què conspiraven per desprestigiar dirigents d'ERC i de CDC –l'àudio va ser publicat per Público– a poques setmanes de la consulta del 9-N, estava manipulada.

stats