Política 09/06/2013

Rajoy regateja a Fabra la millora del finançament del País Valencià

El líder del PP va intentar evitar la foto amb els diputats imputats

Salvador Almenar
3 min
Mariano Rajoy amb el president valencià, Alberto Fabra, ahir, durant la convenció política del PP celebrada a Peníscola.

PeníscolaEl líder del PP, Mariano Rajoy, va participar ahir per primera vegada d'ençà que és president del govern espanyol en un acte organitzat pels seus companys valencians. Els ha deixat d'atendre com ho feia abans d'arribar a la Moncloa, sobretot perquè els segueixen assetjant els escàndols de corrupció. L'equip del president valencià, Alberto Fabra, esperava arrencar a Rajoy -dos anys després de la seva última presència en un acte de partit- algun compromís que satisfés les seves reivindicacions. No només no ho va aconseguir, sinó que el president espanyol va evitar fer seves les exigències econòmiques.

I això que el president de la Generalitat va aprofitar per demostrar davant les 1.600 persones que ahir van acudir a la cloenda de la convenció del PP valencià a Peníscola que és capaç d'exigir a Rajoy en públic el que el seu partit demana a veus. Li va demanar "ajuda" per pal·liar el dèficit de finançament que pateix el país i així poder combatre la greu situació financera de la seva administració.

Fabra li va llançar el guant i, fins i tot, li va fer veure que la reforma del finançament li faria guanyar-se els valencians, després d'aguantar "amb estoïcisme els greuges" de José Luis Rodríguez Zapatero. I com una invitació, Fabra va dir que està segur que Rajoy serà el president "que porti a la Comunitat Valenciana un finançament just i equitatiu que ens permeti atendre els ciutadans".

"Sensible", sense més ni més

Després de fer aquesta petició, aplaudida amb entusiasme, Fabra va treure la llista de reivindicacions i va demanar a Rajoy "ser més valencià que mai" per fer realitat altres infraestructures fonamentals com el corredor mediterrani i l'arribada de l'AVE a Castelló el 2015. Rajoy, que prenia notes mentre parlava Fabra, sembla que no va apuntar cap petició perquè hi va passar de puntetes. Vint segons va trigar a resoldre el tema: "Dins de la reforma tributària haurem de tractar la reforma del finançament autonòmic. Jo sóc sensible als suggeriments que has fet sobre el tema". Res més. No va dir ni quan ni com s'abordarà la reforma que el PP valencià exigeix per al 2014 i que per ara està en punt mort. Tampoc va ser gens concret en referir-se al corredor mediterrani, limitant-se a dir que s'han aprovat "recursos importants" perquè sigui una realitat.

El president sí que va tenir paraules, però, per elogiar el líder valencià, de qui va dir que "està fent les coses molt bé". Després dels afalacs, Rajoy va aprofitar per defensar la seva gestió econòmica i les reformes estructurals que ha fet arran del rescat financer. També va llançar un missatge d'optimisme i va assegurar que "enguany serà millor que l'any passat, però pitjor que el pròxim".

Un altre objectiu del PP valencià i de la Moncloa era que la corrupció no entelés la visita de Rajoy, que tampoc va fer referència a la xacra que dessagna el partit. Calia també evitar tant sí com no la fotografia del president amb imputats. Van aconseguir que no se'n parlés encara que a Peníscola hi havia diversos encausats. Cap d'ells, però, seia en un lloc rellevant. Rajoy va entrar a l'auditori, on no hi eren ni Francisco Camps ni l'encara diputat Rafael Blasco, acompanyat únicament de Fabra.

Sense protagonisme a la foto

La fotografia, però, no es va poder evitar i al final de l'acte els alcaldes de les tres capitals de província van pujar a l'escenari i van posar al costat de Rajoy amb tota la cúpula del PP valencià. Rita Barberá, pendent d'imputació en el cas Nóos, va estar separada d'ell per Fabra, mentre que l'alacantina Sonia Castedo i el castellonenc Alfonso Bataller -imputats en els casos Brugal i Gurtel, respectivament- van ocupar un discret segon pla a la foto de família.

stats