Política 03/11/2016

Rajoy només prescindeix de tres ministres i incorpora Dolors Montserrat al seu nou govern

De Guindos i Montoro repeteixen a l'executiu, on Santamaría perd atribucions i Cospedal serà ministra de Defensa

Dani Sánchez Ugart
2 min
Rajoy prepara una pujada  de pensions que l’acosti al PSOE

MadridLa catalana Dolors Montserrat serà la nova ministra de Sanitat de Mariano Rajoy, que ha fet pública aquest dijous la llista del seu gabinet, amb sis noves incorporacions, la meitat de les quals per obligació, en no tenir ministre de la cartera per diverses circumstàncies. És a dir, Rajoy només ha prescindit de tres ministres, i ha deixat continuar la majoria del seu gabinet. Com s'esperava, el nou executiu inclou la continuïtat de Soraya Sáenz de Santamaría, que perd el rol de portaveu, en favor del també ministre d'Educació i Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, però incorpora la cartera d'Administracions Territorials, tot mantenint la vicepresidència. També era esperada l'entrada de María Dolores de Cospedal, nova ministra de Defensa.

Com s'havia anticipat deixen el càrrec el fins ara ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, el ministre d'Extreriors, José Manuel García Margallo, i el de Defensa, Pedro Morenés.

Alfonso Dastis Quecedo és una altra de les incorporacions, com a ministre d'Afers Exteriors, mentre que mantenen la cartera de Justícia Rafael Catalá. Cristóbal Montoro També es queda al ministeri d'Hisenda, però perd la cartera d'Administracions Públiques, mentre que Luis de Guindos incorpora la cartera d'Indústria al ministeri d'Economia que ja dirigia.

Una altra de les incorporacions és Álvaro Nadal, fins ara cap de l'Oficina Econòmica de Moncloa, que assumeix la cartera d'Energia, Turisme i Agenda Digital, mentre que Fátima Báñez i Isabel García Tejerina mantenen la cartera d'Ocupació i Agricultura, respectivament. Les últimes dues incorporacions són Juan Ignacio Zoido, a Interior, i Íñigo de la Serna, a Foment.

Rajoy s'ha reunit amb el rei a les 6 de la tarda i li ha comunicat oficialment la llista. El president espanyol s'ha pres el seu temps per confeccionar-lo, després de ser investit dissabte de la setmana passada de nou president del govern espanyol. Durant aquest temps, s'ha dedicat a vigilar les filtracions i ha mantingut l'hermetisme sobre la composició de l'executiu.

S'espera que els nous ministres jurin el càrrec davant del rei demà a les 9 del matí i, a continuació, es dirigeixin a La Moncloa on mantindran la seva primera reunió del consell de ministres, en la qual no hi hauria grans anuncis. Aquests arribaran, molt probablement, a partir de la segona reunió del gabinet, divendres de la setmana vinent.

El nou gabinet assumirà el repte de governar en minoria, i es veurà forçat a negociar les lleis amb la resta de formacions del parlament espanyol. Entre les principals mesures que hauran de prendre hi ha unes quantes de caire econòmic, com la reforma del finançament autonòmic o la del sistema de pensions, a punt d'esgotar la guardiola de les pensions. També tindrà el repte de complir amb els requisits de Brussel·les respecte al dèficit. Rajoy ha promès també grans acords en altres àmbits, com l'educatiu, i buscarà també la connivència amb el PSOE i Ciutadans en la lluita contra el procés català, segons ha reiterat ell mateix en les diverses sessions del seu debat d'investidura.

stats