Política 19/04/2019

Iglesias i Rivera també abracen gossos en campanya

El benestar animal guanya pes en la política de la mà del Pacma

Germán Aranda
3 min
Iglesias ahir en un acte contra el maltractament animal.

MadridNo arriben a donar-hi la importància que hi dona el Pacma, que hi dedica un terç del seu programa electoral, però Unides Podem i Ciutadans saben que milions de votants amb animals de companyia poden sentir-se interpel·lats per lleis que protegeixin les seves mascotes. Per això ahir, a la mateixa hora i a la mateixa ciutat, Madrid, Albert Rivera i Pablo Iglesias es van fer fotos acariciant gossos i jugant amb ells en els seus respectius actes per donar a conèixer mesures en benestar animal, un tema que té c ada cop més pes en l’agenda política.

Ho demostra el fet que el CIS doni als animalistes del Pacma opcions d’entrar per primera vegada al Congrés: podrien treure entre zero i dos escons. Els altres partits, en especial els més nous, n’han pres nota cadascun a la seva manera, conscients que aproximadament un de cada dos espanyols té mascota.

A grans trets, els quatre partits amb més escons al Congrés estan d’acord en millorar el marc de benestar en animals de companyia, però les seves propostes difereixen sobretot en el nivell de concreció. En aquest sentit, Unides Podem i Ciutadans van al davant. Els dos partits i també el PSOE especifiquen al seu programa electoral que cal reconèixer els animals com a éssers “que senten” perquè deixin de ser considerats objectes. En això hi estan d’acord tots els partits, que van votar unànimement per incloure-ho al Codi Civil al Congrés l’any 2017, però la modificació no es va dur mai a terme.

Rivera, aquest divendres, en un acte amb propietaris de gossos

El PP és l’únic partit que no ho especifica al seu programa electoral, en el qual hi ha una pàgina sencera dedicada al benestar animal, tot i que només té sis línies i una foto molt gran d’un gat. Parla de manera genèrica de treballar “per la defensa i protecció dels animals” i de dur a terme “reformes legals que lluitin contra l’abandonament i el maltractament”, així com “iniciatives contra l’incivisme dels propietaris”.

Per a Ciutadans, els que matin animals domèstics podran anar “per primera vegada” a la presó i proposen multes de 30.000 euros per als que abandonin mascotes. L’any passat, segons un estudi de la Fundació Affinity, més de 138.000 gats i gossos van ser recollits d’abandonaments a Espanya. El PSOE, que com el PP també té només un punt dedicat al benestar animal en el seu programa (tot i que no ocupa una pàgina sencera), tampoc concreta mesures més enllà de la de reconèixer els animals com a éssers que senten.

Encara que Unides Podem és menys concret que Ciutadans pel que fa a les sancions a qui abandoni o maltracti animals, incorpora abaixar fins al 4% l’IVA per a productes veterinaris i d’alimentació animal i és l’únic que especifica la tipificació de delicte del maltractament dels animals salvatges. A més, proposa un augment del control als “animals de consum”, amb càmeres i inspeccions, així com “l’exigència d’atordiment previ al sacrifici”.

Tant Ciutadans com Unides Podem van coincidir ahir en fomentar l’adopció dels gossos en lloc de la compra (Rivera va explicar l’adopció de la seva gateta), però tots els partits estan lluny del Pacma, que vol que es prohibeixi la venda d’animals, s’obligui a l’esterilització i un sacrifici zero. També planteja la fi dels zoològics, aquaris “i de tota captivitat amb finalitats d’entreteniment” i l’abolició d’espectacles amb animals, incloent-hi per descomptat les corrides de toros.

Divergències en les corrides

Justament és en aquest punt on hi ha més discrepàncies entre els quatre principals partits espanyols. Al programa d’Unides Podem, el més crític amb les corrides per darrere del Pacma, hi ha confusió. Diu que “s’eliminaran les subvencions i els ajuts relacionats amb la tauromàquia i es prohibiran els espectacles que comportin maltractament animal”. Si es prohibeixen els espectacles que comportin maltractament, això inclouria també la tauromàquia, per tant, la fi de les subvencions perdria sentit.

Ni Ciutadans ni PSOE porten un sol punt al programa electoral sobre la tauromàquia, un assumpte que té diverses perspectives dins l’estructura dels dos partits. Rivera, en una entrevista recent amb el Marca, va dir que Ciutadans no és “ni taurí ni antitaurí”. El PP, en canvi, és el més clar dels quatre pel que fa a les corrides: proposa un pla nacional de tauromàquia per reforçar l’“art taurí”.

stats