Política 05/03/2019

El REB no convenç

Biel Company acusa Francina Armengol d'"intentar enganar la gent" i la presidenta reconeix que "no és suficient"

Maria Llull
5 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, durant la seva intervenció.

PalmaLa compareixença de la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, en el ple del Parlament per tal d'explicar el REB acordat pel seu executiu amb el de Pedro Sánchez ha fet palès que el nou règim fiscal no convenç ni tan sols els partits d'esquerres. El portaveu del PP, Biel Company, ha acusat Armengol d'"intentar enganar la gent", i la presidenta ha reconegut que el REB "no és suficient". "El nou Règim Especial és un punt de partida, una primera passa, però una passa fonamental", ha dit Armengol durant una de les seves intervencions. "Sabem que tot el que hem aconseguit no és suficient", ha afegit.

La presidenta ha estimat l'impacte anual del REB en "devers 550 milions d'euros anuals en inversió, mesures fiscals i millores del transport, a més dels 1.600 milions d'euros previstos en matèria energètica". A més, Armengol ha destacat que l'acord s'ha adoptat "en un context gens propici" a causa de "la inestabilitat en l'àmbit estatal" i dels "vents de recentralització" que estan marcant l'agenda política.

"Vostè no ha estat a l'altura, i no puc consentir que vingui aquí i digui mentides", ha manifestat el president del PP, Biel Company, que ha retret a la presidenta que renunciàs a "190 milions d'euros anuals" que ja s'havien pactat amb el govern de Mariano Rajoy i el ministre Montoro l'any 2018. "Ja ho tenia i intenta enganar la gent", ha assenyalat.

De fet, una de les crítiques constants dels partits de l'oposició ha estat el nul "impacte pressupostari del REB". "Està ple d'intencions vagues, futuribles, sense cap mesura concreta jurídicament vinculant", ha criticat per la seva banda el portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay.

Telefonada de Pilar Costa

A més, Company ha explicat que va haver de convèncer els representants del PP a Madrid perquè votassin a favor del REB després d'una cridada de la consellera de Presidència, Pilar Costa, que li va demanar "unanimitat". "Vaig haver de vèncer reticències a Madrid, i ho tornaria a fer", ha dit el president popular, que considera "perillós" que el règim fiscal estigui "vinculat al sistema de finançament". "Això farà molt de mal, però en governar el PP dotarem el REB econòmicament segons el que es va pactar amb Rajoy", ha afegit.

"Estaria enfadat en el seu lloc. Tenia un document bo, i Pedro Sánchez s'ha portat malament amb vostè i els ciutadans de les Illes Balears", ha continuat Company, que també ha lamentat que no hi sigui "la part fiscal" en el decret llei ja aprovat, a l'espera que el projecte de llei que la conté s'aprovi la pròxima legislatura. "És la pota més important, però la ministra Montero ja va deixar clar que no li anaven bé els temes d'insularitat".

Un gran èxit

El portaveu d'El Pi, Jaume Font, ha considerat que el gran èxit d'Armengol ha estat "conscienciar la societat balear que el REB és imprescindible", encara que també ha manifestat que la seva formació "té molts dubtes" de l'eficàcia del règim fiscal. "Que la inversió de l'Estat hagi d'arribar a la mitjana vol dir que no ho feia en competències que són pròpies del mateix Estat", ha assenyalat Font.

"Ens deixam enganar, però entenc que és una passa perquè són durs de pelar", ha continuat el portaveu regionalista. Font ha criticat que algunes de les parts del REB ja estaven incloses a l'Estatut o en lleis aprovades pel Govern, i s'ha mostrat molt dur amb el descompte del 75% al transport aeri i marítim. "Ens l'han clavada doblegada, perquè això no està garantit si apugen els preus", ha dit.

"Cap a un vell REB"

El portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, ha subratllat que el REB aprovat pel Govern "quasi no difereix del del 1998". Segons Pericay, el nou Règim Especial podria dur per títol 'Cap a un vell REB'. "Qui ens engana? El govern de Pedro Sánchez, vostè o tots dos?", ha demanat.

Pericay ha justificat l'abstenció de Ciutadans en la votació que serví per validar el REB al Congrés dient que ha estat "per responsabilitat". "No hem volgut contribuir a aquest engany. Continuarem lluitant pel REB que hem de tenir, que creim que no és aquest", ha dit.

MÉS per Menorca, contra el conformisme

MÉS per Menorca ha estat el partit més dur dels que donen suport al Govern. El seu portaveu, Nel Martí, ha estat categòric al respecte. "No és un bon REB", ha dit. "Això no vol dir que no s'hagi d'acceptar o que no hagi costat molt aconseguir-lo", ha afegit.

Martí ha insistit que el règim fiscal "no és el que les Illes mereixen" i que és "insuficient". A més, el diputat de MÉS per Menorca també ha criticat que alguns conceptes no queden clars, com el d'inversió. "Què entenem per inversió: la totalitat, la territorialitzada, la directa, l'executada o la pressupostada?", ha demanat. "No és qüestió de tot o res, però tampoc de conformar-se", ha dit. "Dir que això és millor que res no és manera de fer política", ha sentenciat.

Suport al Govern

Tant Podem com MÉS per Mallorca han manifestat el seu suport al REB aconseguit pel Govern de Francina Armengol. "Hi ha hagut unitat d'acció des de les Illes", ha dit el portaveu de Podem, Alberto Jarabo. "S'ha d'agrair, perquè és complicat negociar amb Madrid", ha continuat Jarabo, que també s'ha mostrat "preocupat" pel posicionament abstencionista de Ciutadans. "Hem empatat un partit que teníem perdut i vigilarem. Ha estat un èxit col·lectiu malgrat les mancances", ha assenyalat Jarabo.

El diputat de MÉS per Mallorca Toni Reus ha assenyalat que aquest "no és el REB definitiu", encara que és "una passa en la bona direcció". "El context ha dificultat la negociació, però és important que inclogui noves mesures. El REB del 98 no va funcionar", ha indicat.

El portaveu del PSIB, Andreu Alcover, ha destacat el vot favorable del PP al REB en el Congrés, "malgrat les crítiques". A més, el diputat socialista ha acusat els populars de no prendre's seriosament el REB. "No poden consentir que dos governs socialistes hagin aprovat aquest document històric", ha dit amb to triomfalista.

L'abstenció de Ciutadans, una deslleialtat

La presidenta del Govern, Francina Armengol, s'ha mostrat molt crítica amb l'abstenció de Ciutadans a Madrid, que ha considerat "una deslleialtat". "Era molt important acordar alguna cosa aquesta legislatura", ha dit la presidenta. Segons Armengol, "totes les millores" del REB "seran benvingudes", encara que ha manifestat els seus dubtes en el cas de Ciutadans. "Tothom veu el discurs de recentralització del seu partit a escala espanyola, senyor Pericay", ha dit la presidenta al portaveu de la formació taronja.

Armengol també ha retret al popular Biel Company que hagués format part "d'un Govern que va poder reclamar a Madrid i no ho va voler fer". "Varen decidir no reclamar res i varen tornar els recursos de les inversions estatutàries", ha afegit. La presidenta ha admès que, malgrat que es va avançar "en la part fiscal" amb el ministre Montoro, "no es va concretar el tema de la insularitat". "No som una mentidera", ha dit mirant Company i amb dificultats per parlar a causa dels crits dels diputats populars.

stats