Política 05/11/2018

Sant Llorenç i la paràlisi del REB fan créixer la pressió sobre Cladera i Armengol

Els socis del PSIB mantenen el seu suport a la consellera, però anuncien que seran "exigents" amb l'aprovació d'un bon REB per a les Balears

Jaume Ribas
3 min
Cladera no impulsarà més canvis impositius

PalmaLa pressió de l'oposició i, en part, dels socis del PSIB sobre la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, comença a afectar la presidenta Francina Armengol. Aquest dilluns, Ciutadans ha anunciat que demanarà la creació d'una comissió d'investigació sobre els serveis d'Emergències i la seva actuació durant la catàstrofe de Sant Llorenç. Així mateix, el partit taronja també ha demanat una interpel·lació a la consellera per aclarir com va funcionar el pla de risc d'inundacions. El Partit Popular, de la seva banda, comparteix la necessitat de fer comparèixer la consellera però "no li agradaria" haver de recórrer al mecanisme de la comissió d'investigació perquè el Govern doni explicacions. A més, els conservadors no apunten només a Cladera i a Armengol, sinó que també han anunciat una interpel·lació parlamentària al conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal (MÉS), per tractar l'estat dels torrents i la coordinació de la seva àrea amb la d'Emergències davant el risc d'inundacions.

La diputada de Ciutadans Olga Ballester ha estat la més dura i ha parlat de "deixadesa de funcions" de la consellera Cladera. Núria Riera, del Partit Popular, ha insistit menys en la qüestió de les inundacions però, en canvi, ha emfatitzat l'actual paràlisi que pateixen les negociacions amb el govern central per a l'aprovació d'un Règim Especial per a les Balears (REB) que permetria augmentar les inversions, blindar el descompte de resident i dotar les Illes de beneficis fiscals semblants als que gaudeixen a Canàries.

Riera ha parlat de la "nul·la capacitat de la consellera Cladera" per gestionar aquestes negociacions i ha anunciat que, durant el ple de demà, el seu grup adreçarà una pregunta a la presidenta per exigir-li explicacions. A més, ha dit que les negociacions i els avanços de la presidenta "han quedat en fum" i que "ni la ministra Montero ni el president Sánchez han mostrat cap interès a aprovar el REB". Els conservadors també volen que es convoqui la ponència parlamentària sobre el REB, un organisme que havia de servir per retre comptes dels avanços a tots els grups parlamentaris i que no s'ha fet servir mai.

L'opacitat amb què el PSIB gestiona les converses amb Madrid és tal que fins i tot els seus socis de Govern, MÉS per Mallorca, han expressat diverses vegades que no han tingut accés als documents i als esborranys amb què treballen els dos executius.

Suport amb exigències dels socis

De fet, els socis del PSIB al Parlament, MÉS i Podem, també han traslladat pressió a Cladera i Armengol, si bé han mantingut un to més cordial. El portaveu de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha dit que la seva formació confia en la presidenta del Govern, Francina Armengol, però ha emfatitzat que mantindran la "màxima exigència" amb ella perquè pugui arribar a un acord amb l'executiu espanyol. El diputat ecosobiranista ha demanat a Pedro Sánchez que "escolti" la presidenta i ha exposat algunes altres exigències per al govern central: més inversions als Pressupostos Generals de l'Estat, condonació del deute i execució de les inversions estatutàries, entre d'altres.

Per altra banda, la portaveu adjunta de Podem, Laura Camargo, ha assegurat que "és una bona passa que Armengol negociï directament el REB amb Pedro Sánchez i que no ho faci via intermediaris", i que hagi passat per damunt la ministra d'Hisenda, l'andalusa María Jesús Montoro, que sembla que s'ha mostrat més contrària que el president a concedir el Règim Especial a les Illes Balears. De moment, ha aclarit Camargo, Armengol "té el suport" de Podem.

El Pi i el PSIB fan una crida a la calma

El president d'El Pi, Jaume Font, s'ha situat en la posició central que li atorga el darrer sondeig electoral i ha fet una crida a la calma per demanar que "no es faci una batalla electoral" de la negociació del REB, tot i que s'ha mostrat sorprès de que "ningú sàpiga res" de com van les converses i ha demanat que el Govern expliqui "en quines parts del document" no hi ha acord. Així mateix, Font s'ha posicionat sobre la petició de Ciutadans de crear una comissió sobre les inundacions del Llevant. El líder regionalista ha dit que al Pi li basta amb una interpel·lació per mirar de "cercar i donar solucions" mentre que "n'hi ha d'altres que els interessa gratar".

Per part seva, el diputat socialista Vicenç Thomàs ha acusat el PP i Ciutadans de convertir la tragèdia de les inundacions del Llevant de Mallorca en una eina de confrontació política, tant pel fet de demanar la dimissió de la consellera Catalina Cladera com per la proposta de fer una comissió d'investigació sobre la gestió dels serveis d'emergències. A més, Thomàs també ha atribuït les deficiències als serveis d'Emergències a l'anterior gestió del PP, que "va reduir el pressupost un 20% la passada legislatura, varen acomiadar 20 treballadors de l'112, varen eliminar el servei d'helicòpter de l'112 i Company mateix va fer acomiadaments també a l'IBANAT".

stats