Política 02/03/2016

Rajoy, a Pedro Sánchez: "Pretén que li regalin el govern"

Critica amb duresa que el líder del PSOE vol fer creure "que Espanya no té govern per culpa de tots els altres" i promoure una "contrareforma". El popular fa notar al socialista que en Catalunya sí que coincideixen

Ferran Casas
2 min
El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, durant la seva intervenció en el debat d'investidura al Congrés

Madrid"No ha mogut ni un dit per formar govern i ara pretén que l'hi regalin avui". Així ha arrencat Mariano Rajoy, president del govern en funcions i encara candidat del PP per tornar-ho a ser, la seva intervenció en el debat d'investidura de Pedro Sánchez. Ha acusat el líder del PSOE de "voler fer creure que si Espanya no té govern és per culpa de tots els altres, que són els dolents": Rajoy ha intentat, a més, ridiculitzar l'entesa, insuficient, del PSOE i C's dient que potser sí que s'estudiarà a les escoles "com el compromís de Casp i els pactes de la Moncloa o la conjunció interparlamentària de la qual va parlar una ministra del PSOE [Leyre Pajín] amb Zapatero i Obama".

Rajoy, resignat davant la negativa del PSOE a investir-lo, ha carregat durament contra la presumpta usurpació que ha fet Sánchez intentant "retorçar" el resultat electoral, com a Portugal. "No enganyarà a ningú", ha dit des del faristol, quan volen fer creure "que el PP ha perdut i les eleccions les ha guanyat un tal 'senyor canvi' amb Sánchez al capdavant". Un engany "a la cambra, al rei i al conjunt dels espanyols".

El candidat del PP ha afirmat, entre grans aplaudiments dels seus diputats, que tot plegat és una qüestió de "supervivència" del mateix Sánchez dins el PSOE i que ara s'ha presentat "després d'un mes perdent el temps" i de reunions vodevilesques amb C's i l'esquerra, "sense govern ni estabilitat". Tot plegat, una actitud "sectària".

"Vol fer una contrareforma de les mesures del govern, no ha estat lleial i no té prou suports. Això és un bluf", ha conclòs el líder del PP en una intervenció molt dura i que allunya qualsevol possibilitat de pacte entre els populars i el PSOE.

Sánchez ha aprofitat el to de Rajoy per afirmar que "escoltar-lo serveix per reafirmar-se en la necessitat de canviar de govern i de polítiques", i ha revelat el perquè de la renúncia de Rajoy a l'oferiment del rei per ser investit. "Va dir que declinava perquè jo havia pactat amb Podem, però el cert és que no ho havia fet, i avui són ells la seva única planxa de salvament", ha indicat el candidat del PSOE justificant la necessitat de fer reformes.

L'intercanvi de retrets en les rèpliques i contrarèpliques ha estat dur, i Rajoy ha negat "ser un tap". "Qui és més tap, jo o vostè, que vol governar amb menys escons i vots?", s'ha preguntat el president en funcions, que també l'ha interpel·lat sobre amb qui pensa reformar la Constitució. Rajoy ha fet notar a Sánchez que, per a Catalunya, sí que proposen el mateix, "impedir el referèndum", i han discrepat sobre l'abast de les desqualificacions per corrupció. Sánchez ha negat haver presentat mai el PP com un "partit corrupte".

stats