Política 20/05/2017

Què passarà si guanya...?

El resultat de les primàries al PSOE tindrà conseqüències diferents en funció de qui guanyi

Dani Sánchez Ugart / Marc Toro
2 min
Què passarà si guanya...?
La política d’aliances

Una de les demandes que més ha repetit Sánchez en les últimes setmanes ha sigut la dimissió del president espanyol, Mariano Rajoy. Si és escollit secretari general no descarta una moció de censura, sempre que sigui liderada pel PSOE i tingui la seguretat que prosperarà. Sigui com sigui, la seva estratègia d’oposició frontal a les polítiques del PP buscarà complicar la continuïtat de la legislatura, i competirà amb Podem en el flanc esquerre. A la Moncloa temen que una victòria de Sánchez provoqui un bloqueig que condueixi a noves eleccions.

Pedro Sánchez va passar de ser el líder del PSOE a un outsider enfrontat amb tota la vella guàrdia socialista. Una victòria no només evidenciarà una fractura entre bases i dirigents, sinó que obrirà un complicat període de tensions fins al congrés del partit (17-18 de juny), en què no ho tindrà fàcil per conformar una direcció amb prou suports i forçar un gir a l’esquerra en el projecte socialista per als pròxims anys. Caldrà veure, a més, com gestiona els resultats i si integra els plantejaments i equips de Susana Díaz i de Patxi López, que en campanya no ha volgut fer pinya amb ell.

Amb la seva victòria es reactivarien les crides a una gran aliança d’esquerres per fer fora el PP del govern espanyol. El seu discurs ha sigut ambigu perquè no l’acusin de voler radicalitzar el partit, però defensa obertament els pactes amb Podem i ha mantingut un discurs en campanya molt pròxim als de Pablo Iglesias, reivindicant el 15-M i propostes com acabar amb les portes giratòries i els aforaments. Amb Ciutadans hi va tenir sintonia en els seus intents de formar govern, però el gir pel pacte amb el PP i la manca d’entesa dels de Rivera amb Podem ho fan difícil.

stats