RADICALITZACIÓ
Política 07/12/2018

Què és i com funciona Vox a les Illes Balears

El partit té una presència pública desproporcionada perquè no ha obtingut mai cap representant a l’arxipèlag

Jaume Ribas
3 min
El president d’Actúa Vox, Jorge Campos, en un acte organitzat per Vox a Lloret en suport “de la tauromàquia i de la unitat d’Espanya” el passat mes d’octubre.

PalmaMés de 395.000 vots i 12 diputats. Amb aquesta força irrompé l’extrema dreta de Vox al Parlament d’Andalusia diumenge. L’èxit del partit a les andaluses ha centrat més el focus polític i mediàtic en la força que lidera Santiago Abascal en l’àmbit estatal. A les Balears, però, la cara visible de la coalició Actúa Vox, Jorge Campos, fa temps que influeix i té una presència en la vida pública desproporcionada en relació amb el nombre de votants que, per ara, ha aconseguit. De fet, el partit ni tan sols es presentà a les eleccions autonòmiques de 2015 ni a les espanyoles de 2016 i a les europees de 2014 obtingué només 4.117 sufragis.

El politòleg Biel Payeras apunta a dos possibles efectes de la irrupció de Vox a la política balear. D’una banda, el partit de Jorge Campos pot funcionar com a “imant” i atreure la resta de la dreta cap a discursos extremistes. De l’altra banda, si Actúa Vox obté representació parlamentària, pot tenir la clau d’un govern de coalició amb el PP i Ciutadans. En aquest cas, Payeras apunta a “coalicions inestables” pel “xoc” que es produiria entre les posicions més regionalistes del PP, encarnades en el seu president, Biel Company, i l’extremisme centralitzador de Campos, que arribà a formar part del govern de Bauzá i que el va abandonar perquè el considerava tou.

El professor de Filosofia Política de la UIB Joaquín Valdivieso assegura que les Balears i Andalusia “són contextos molt diferents” perquè allà “la discussió està més condicionada per una visió centralista, hegemònica i essencialista de l’Estat”. El filòsof està convençut que l’extrema dreta “tindrà expectatives d’obtenir representació” però “dubta que es puguin materialitzar”. Així i tot, avisa que vol ser caut perquè “és una situació semblant a la irrupció de Podem, que va agafar molts d’analistes a contrapeu”.

En termes de representació parlamentària, Vox no és ningú en cap lloc de l’Estat excepte, ara, a Andalusia. Així i tot, el partit ha tingut presència als mitjans i al debat polític. Una de les maneres amb què Vox ho ha aconseguit és assumint la manera de fer del desaparegut i corrupte fals sindicat Manos Limpias: utilitzar els jutjats per tenir veu en temes clau. A les Balears, Campos denuncià Valtonyc i aconseguí que el condemnassin. A la resta de l’Estat, les denúncies contra dirigents independentistes catalans han situat el partit d’Abascal en el debat polític. Però Vox també s’ha querellat, per exemple, contra el president espanyol, Pedro Sánchez, per “falsedat documental”. Aquesta estratègia ha tingut tant d’èxit que el PP balear, tot i que té pes polític real, fins i tot l’ha copiada i s’ha querellat contra MÉS arran del cas Contractes.

La confrontació amb els sectors progressistes, feministes i sobiranistes és una constant de la política de Vox. A les Balears, aquest estil s’ha materialitzat en la participació dels col·lectius marginals de la ultradreta i del gonellisme a la manifestació del 30-D i en accions similars en moments puntuals. A l’abril, per exemple, el grup de Campos instal·là una paradeta davant la carpa de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca.

D’on surt la formació?

Jorge Campos fundà el 1999 el Círculo Balear, que es transformà en Actúa Baleares el 2018. Durant gairebé vint anys, els afins a Campos han fet activisme extremista a través de manifestacions, declaracions incendiàries i plets als tribunals. Aquesta darrera estratègia ha estat la més exitosa i els ha servit per condemnar a presó el raper Valtonyc, que s’ha hagut d’exiliar a Bèlgica.

El desplegament orgànic de Vox a les Balears no s’ha fet construint una estructura de partit des de zero, sinó que s’ha creat la coalició Actúa Vox, formada per l’antic Círculo Balear i el partit d’Abascal. Tot i que el Círculo ha mantingut històricament contactes amb altres partits de la dreta, com sectors del PP i Cs, la complicitat amb Vox es remunta al naixement dels extremistes.

El març de 2014, en la precampanya de les eleccions europees en què Aleix Vidal-Quadras fou candidat de Vox, el partit es presentà a Palma en un acte organitzat pel Círculo Balears, que admeté l’“afinitat” amb la formació extremista. La coordinadora de Vox a les Illes ja era l’exgerent del Círculo i dona de Campos, Montse Amat. Al juny d’enguany Abascal i Campos segellaren formalment la unió definitiva en la coalició Actúa Vox. Les diferències entre una i altra força són pràcticament inexistents. El 14 de juny, les dues forces congregaven centenars de persones en la presentació pública de la coalició a l’Auditòrium de Palma.

La recepta comunicativa

WhatsApp

Alguns analistes de l’àmbit estatal situen les cadenes de WhatsApp com una de les claus de l’èxit de l’extrema dreta. A les Illes Balears, Actúa disposa d’un servei de difusió de missatges per mòbil al qual es pot subscriure qui vulgui a fi de rebre les notícies, alertes, esdeveniments i opinons del partit per l’aplicació de missatgeria.

Fitxatges

El partit extremista ha volgut fitxar persones conegudes o polèmiques i aconseguir així més impacte mediàtic. Si en l’àmbit estatal Vox ha sumat l’empresària i 'celebrity' Carmen Lomana, l’humorista Arévalo i tot un seguit de toreros, a Mallorca han integrat Antonio Salvá, el pare del guàrdia civil Diego Salvá, assassinat per ETA.

Twitter

Actúa Vox té un equip especialment actiu a la xarxa social Twitter. Un dels perfils que més ha crescut és el d’una jove militant, Patricia Guerrero. L’estudiant de Dret combina retuits a tots els atacs i desqualificacions que rep per situar-se en el centre de les polèmiques amb notícies, 'selfies' i la seva vida personal.

stats