Política 13/09/2017

Puigdemont avisa que l'1-O es votarà encara que l'Estat apliqui l'article 155

El president considera "impròpia d'una democràcia" la citació de la Fiscalia a més de 700 alcaldes

Gerard Pruna
3 min
Carles Puigdemont durant l'entrevista a TV3

BarcelonaUn dia abans que comenci la campanya del referèndum i en plena ofensiva judicial per intentar aturar l'1-O, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat sentir-se "seré, tranquil i preparat" tot i que la situació fa "respecte" i obliga a estar en "tensió permanent". En una entrevista a TV3 feta pel director de la televisió pública, Vicent Sanchis -també notificat pel TC-, Puigdemont ha defensat que el referèndum es farà malgrat la pressió judicial: "El Tribunal Constitucional ja no altera l'organització del referèndum", ha avisat. De fet, encara ha anat més enllà i ha assegurat que l'1-O es votarà encara que l'Estat apliqui l'article 155 de la Constitució.

Puigdemont s'ha referit al tancament de la web del referèndum per ordre judicial i el fet que se n'hagi obert automàticament una altra, i ha alertat que "intentar combatre el que és una expressió molt pròpia el segle XXI amb legislació del segle XX i mètodes del segle XIX no funciona". "Aturar internet hi ha països que ho han intentat, però no té fronteres", ha afegit.

De fet, el president ha posat l'exemple de com la web ha continuat en marxa -amb un altre domini- tot i el tancament per part de l'Estat per demostrar que l'independentisme està determinat a poder fer el referèndum malgrat totes les traves. "Hem de superar una mica aquesta mentalitat de mirar les coses a la clàssica", ha dit Puigdemont, que ha assegurat que la campanya començarà demà encara que l'Estat ho vulgui impedir i que, de la mateixa manera, l'1-O es votarà.

"Que no han dit que no podíem fer una web, una llei, un decret, un referèndum i tanmateix ho estem fent?", ha preguntat Puigdemont, que ha subratllat que el Parlament ha aprovat una llei que atorga al Govern un marc normatiu per tirar endavant el referèndum.

El president també ha fet referència al fet que el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, hagi ordenat que els fiscals en cap de les províncies catalanes que citin com a investigats els més de 700 alcaldes que s'han compromès a col·laborar amb el referèndum, una citació que ha considerat una "barbaritat" inaudita en el món occidental i europeu i una "causa general que recorda coses impròpies d'una democràcia".

Crítica a Rajoy per "deixadesa de funcions"

Sobre el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, Puigdemont ha insistit que l'1-O quedarà "inhabilitat" perquè les circumstàncies l'hauran superat. El president, que ha subratllat que la nit de l'1 d'octubre sigui quin sigui el resultat ell reclamarà diàleg per començar a negociar, ha criticat que Rajoy "ha renunciat a fer política". "Ell no és jutge, no és policia, és polític. Ha fet una absoluta deixadesa de funcions polítiques", ha afegit.

El president de la Generalitat, que ha dit que acompanyarà els alcaldes en l'acte que l'AMI i l'ACM ha convocat per aquest dissabte a la plaça Sant Jaume de Barcelona, ha agraït el "coratge" demostrat pels batlles fins ara. "Cap alcalde mereix aquest tracte, això sí que són pressions", ha apuntat Puigdemont, que ha negat que ell pressionés els alcaldes quan fa una setmana va cridar els ciutadans a interpel·lar-los mirant-los als ulls i preguntar-los si els deixarien o no votar.

Els detalls logístics s'explicaran en roda de premsa

Puigdemont ha evitat un cop més donar detalls sobre la logística del referèndum i aspectes com ara d'on sortiran les urnes o com s'enviaran les targetes censals. Segons ha dit, en els propers dies es farà una roda de premsa per a explicar tots aquests detalls. El president ha qüestionat també l'actuació de l'Estat en el seu intent de torpedinar aquests preparatius, i ha alertat que "buscant paperetes han acabat perdent els papers".

Preguntat sobre el fet que les centrals de publicitat no hagin difós la campanya institucional del referèndum i que diversos mitjans no l'hagin difosa, Puigdemont ha afirmat que els governs han de respectar les decisions de les empreses privades. "Vull un país on les empreses tinguin llibertat d'exercir el seu negoci com el sembli que l'han d'exercir. No tinc res a dir sobre els decisions que prenguin les empreses".

stats