Política 16/05/2018

Puigdemont rebaixa el seu paper en el dia a dia del Govern

Les reunions amb Torra, però, seran periòdiques

Núria Orriols
2 min
L’excap de l’executiu, Carles Puigdemont, en la compareixença de premsa conjunta ahir a Berlín amb el president electe, Quim Torra.

Barcelona“El president Quim Torra prendrà les decisions que afectin el Govern que ell presideix. Tothom espera que sigui així i jo també”. Així de clar es va mostrar Carles Puigdemont des de Berlín sobre quin serà el seu paper en l’executiu que ocuparà, de nou, el Palau de la Generalitat després de la intervenció del 155. Per esvair dubtes sobre l’autoritat que tindrà Torra a Catalunya, Puigdemont va assegurar que serà en el 131è president en qui recaurà la responsabilitat. “Per això va acceptar el càrrec”, va dir en la roda de premsa conjunta amb el seu successor. Torra ho va reafirmar: va assegurar que tot el que era part de les competències de la Generalitat estava sota la seva direcció política.

Ara bé, tot i rebaixar la influència de l’expresident en la gestió diària, Torra també va assegurar que una de les claus de la pròxima legislatura serà el paper del Consell de la República, pilotat per Carles Puigdemont, des de l’exili. Un altaveu per internacionalitzar el Procés i denunciar la repressió i l’existència de presos polítics. A més, segons fonts de l’entorn del president electe, els viatges i les reunions a Berlín seran periòdics. Encara no s’ha fixat cada quant es produiran les trobades, però les mateixes fonts les situen cada quinze dies o un cop al mes. De fet, que la primera iniciativa de Torra després de ser investit fos anar a Berlín ja és tota una declaració d’intencions. “Soc aquí per retre el meu homenatge al president legítim de la Generalitat”, va dir ahir Quim Torra tot just començar la seva compareixença. També es va comprometre a intentar investir Puigdemont com més aviat millor, així com a restituir immediatament els consellers cessats pel govern espanyol, encara que siguin a la presó o a l’exili.

Xoc per la presa de possessió

Després de ser investit al Parlament, avui s’espera la publicació del nomenament de Torra al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Un cop es faci, es procedirà a la presa de possessió del càrrec en el tradicional acte al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Ara bé, aquesta escenificació es pot convertir en el primer xoc de Torra amb l’executiu espanyol. Com que l’article 155 encara està vigent fins a la formació de govern, des de l’Estat volen organitzar l’esdeveniment per assegurar-se la presència de la bandera espanyola i la foto del rei. Dos elements, però, que ja no van presidir la presa de possessió de Puigdemont. Fonts de JxCat expliquen que l’acte es preveu entre avui a la tarda o demà al matí i que la intenció és que sigui “sobri”. Tot i que es prepara des de la conselleria de Presidència, admeten que han d’informar dels detalls al govern espanyol. Però el que sí que va avançar Torra va ser la fórmula que farà servir per jurar el càrrec: emularà Puigdemont i prometrà fidelitat “al poble de Catalunya representat al Parlament”.

stats