Política 12/12/2017

Puigdemont promet tornar al Palau si guanya el 21-D i el bloc del 155 accepta el resultat: "Que ningú en tingui cap dubte"

Afirma que si la voluntat dels catalans és "inequívoca" caldrà "córrer el risc" de la detenció

Núria Orriols
4 min
Puigdemont diu que si el bloc del 155 accepta el resultat del 21-D tornarà al Palau: "Que ningú en tingui cap dubte"

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha compromès a tornar al Palau de la Generalitat si el bloc del 155 accepta el resultat de les eleccions i la voluntat dels catalans és "inequívoca" per restituir el Govern. "Que ningú en tingui cap dubte", ha assegurat. Ara bé, ha insistit que si l'independentisme torna a guanyar les eleccions "amb les regles del joc" de l'estat espanyol, la Moncloa s'ha d'asseure a negociar amb el Govern i apostar pel "diàleg". És més, ha reptat els partits constitucionalistes a "impedir" l'aplicació dels resultats en cas que guanyin les forces independentistes a les eleccions en un context europeu i democràtic.

"Córrer el risc" de ser detingut

Preguntat sobre si està disposat a ser detingut en el moment que posi els peus en territori espanyol, Puigdemont ha afirmat que no vol treballar en aquest escenari perquè seria "contradictori" que les mateixes idees que et poden portar a la presidència de la Generalitat et portin alhora a la presó.

Ara bé, ha afegit que si hi ha un resultat "inequívoc" dels comicis a favor de la restitució del Govern presidit per ell i en contra de l'aplicació de l'article 155 "caldrà córrer el risc" de ser detingut per tornar. Fonts de l'entorn del president auguren que un bon resultat de Junts per Catalunya a les eleccions canviaria les coses i hauria de permetre una negociació amb l'Estat perquè pogués creuar la frontera i ser investit com a president de la Generalitat.

El president ha dit que farà el millor en cada moment per preservar la institució de la Generalitat. Ha explicat, per exemple, que ell i els quatre membres de l'executiu exiliats a Bèlgica -Lluís Puig, Meritxell Serret, Toni Comín i Clara Ponsatí- es reuneixen cada dimarts per simbolitzar els consellers executius i la continuïtat institucional del Govern "legítim".

Què vol dir acceptar els resultats del 21-D? Diàleg i retirada de les causes

Una de les preguntes que més es fa el president en aquesta campanya electoral és si el PP, Ciutadans i el PSC acceptaran el resultat de els eleccions. Preguntat sobre què significaria per ell que la Moncloa acceptés el que sortís del 21-D, Puigdemont ha dit que Mariano Rajoy s'hauria d'asseure a negociar la independència de Catalunya -si hi ha majoria al Parlament-. "Hem de parlar d'això; no estem demanant una reforma constitucional ni un nou Estatut"."Si hi ha president i majoria independentista, l'Estat s'ha de posar a disposició de les institucions catalanes", ha afirmat. "Si hi ha una aspiració col·lectiva a ser una república independent, s'ha de respectar", ha afegit.

També voldria dir, a parer seu, que la fiscalia retira totes les causes judicials contra els dirigents independentistes. Ha remarcat que "no hi ha delicte" de rebel·lió i que el conflicte entre Catalunya i Espanya no s'ha d'abordar des d'una perspectiva penal sinó constitucional. "La presidència de la Generalitat és incompatible amb l'exili i la presó", ha afirmat.

D'aquesta manera, ha insistit que el govern espanyol i la Unió Europea s'ha de comprometre a negociar en cas que hi hagi majoria independentista al Parlament. "Després de la quantitat de destrosses que han provocat els del 155, si la voluntat catalana persisteix, ho canvia tot", ha afirmat. I ha afegit: "Si la política espanyola no és capaç de generar un diàleg, el sistema polític constitucional haurà fracassat".

Puigdemont no veu diferències amb ERC

Puigdemont no veu discrepàncies amb ERC a l'hora de restituir el Govern destituït, malgrat que els republicans defensin investir Oriol Junqueras o Marta Rovira a la presidència de la Generalitat en cas que guanyin les eleccions. Considera que hi ha un "fil roig" que segueix l'obra de Govern prèvia a l'aplicació de l'article 155. "No tinc cap dubte que després del 21-D ens podrem retrobar amb el vicepresident, Oriol Junqueras", ha afirmat. "Gaudeix de la meva absoluta confiança", ha afegit, i ha asseverat que aquesta recuperació de l'executiu "legítim" encara es faria amb "més força".

"Estem d'acord amb el Govern amb el qual vam fer Junts pel Sí. Haurem de continuar la tasca de govern allà on la vam deixar", ha afirmat.

Diàleg "sense data de caducitat"

Puigdemont ha evitat concretar com tirarà endavant la República Catalana ni si mantindrà la via unilateral. "El govern espanyol ha utilitzat la via unilateral amb l'aplicació de l'article 155. No deu ser tan dolenta, no?", ha ironitzat. El president ha apostat pel diàleg "permanent" i "sense data de caducitat" després de les eleccions perquè considera que si hi ha una majoria a favor de la independència el govern espanyol no té altra opció que asseure's a parlar. "Ha faltat el reconeixement de l'altre", ha dit Puigdemont amb relació a l'actitud de l'Estat fins ara. Creu que si la majoria independentista persisteix -no ha concretat si en escons o també en vots- es produirà un nou escenari que obligarà el sistema polític de l'Estat a reaccionar.

Una Catalunya "forta" dins de la Unió Europea

A l'inici de la campanya, el president de la Generalitat va encendre els ànims per proposar un referèndum sobre la pertinença a la Unió Europea. Aquest dimarts en roda de premsa ha deixat clar que vol una Catalunya dins el club comunitari i Europa "forta". I, a més, ha assegurat que dins de la UE també hi ha sectors que veuen el cas català com una "oportunitat" per fer una Europa més democràtica. Tanmateix, ha admès que ara per ara no ha establert contactes amb els membres de la Comissió Europea per abordar la situació catalana però sí que s'ha compromès a fer-ho després de les eleccions del 21 de desembre, un cop es conegui la voluntat dels catalans. "Hem d'esperar al resultat", ha conclòs.

stats