Política 19/01/2018

Puigdemont viatjarà dilluns a Dinamarca per fer una conferència sobre la situació política catalana

Serà el primer cop que es desplaçarà des que el Suprem va retirar l'ordre de detenció internacional

Núria Orriols
2 min
Puigdemont entrant al Club de Premsa de Brussel·les

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, farà una conferència a la Universitat de Copenhaguen (Dinamarca) dilluns, 22 de gener, sobre la situació política a Catalunya. La portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha confirmat en roda de premsa que el president viatjarà a Dinamarca per assistir presencialment a aquesta conferència. "Un cop el govern espanyol ha retirat l'euroordre pot viatjar lliurement per Europa. Veurem quina és la reacció de l'Estat", ha dit Artadi, que ha admès que en aquest cas la justícia espanyola podria reactivar l'euroordre de detenció.

L'ambaixada espanyola a la capital danesa ha anunciat aquest divendres que no hi té previst enviar cap representant. No obstant això, la Universitat de Copenhaguen -lloc on se celebrarà l'acte- va enviar-li una invitació "com a la resta d'ambaixades de la Unió Europea", segons ha informat Mikkel Vedby Rasmussen, cap del departament de política del centre.

Serà el primer cop que Puigdemont es mou de Bèlgica des que Espanya va retirar l'ordre de detenció internacional. El Tribunal Suprem va prendre aquesta decisió a principis de desembre després que el cas es judicialitzés a Bèlgica arran de l'ordre d'arrest internacional que va emetre l'Audiència Nacional. Des de llavors Puigdemont es pot moure lliurament per tot arreu menys per Espanya.

Organitzat pel departament de ciències polítiques de la universitat de la capital danesa, el debat el mantindran el president de la Generalitat i els professors Marlene Wind i MSO Christian F. Rosbøll. Parlaran sobre Catalunya i també la situació de la democràcia a Europa. Serà moderat pel cap de departament, Mikkel Vedby Rasmussen.

La xerrada es produirà en ple debat sobre la investidura del president a distància, que Puigdemont ha defensat aquest matí en una entrevista a Catalunya Ràdio. Puigdemont ha dit que el reglament no ho prohibeix explícitament i que hi ha vies per fer-ho, i ha afegit, a més, que si és escollit exercirà el càrrec des de Bèlgica mentre no es retiri l'ordre de detenció contra ell en territori espanyol. "No es pot ser president si s'és presidiari", ha afegit.

stats