LES CONSEQÜÈNCIES DE L’1-O
Política 11/10/2017

Puigdemont proposa un diàleg sense condicions prèvies amb l’Estat

La CUP afirma que l’acord amb JxSí era fer la lectura de la declaració d’independència a l’hemicicle

Gerard Pruna / Núria Orriols
3 min
Carles Puigdemont, durant l'entrevista a la CNN

BarcelonaMentre el compte enrere per certificar si hi ha una última opció de diàleg amb l’Estat comença a córrer, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, comença a donar detalls de com li agradaria que fossin les converses amb el govern espanyol. En una entrevista a la cadena nord-americana CNN l’endemà de deixar en suspens la declaració d’independència, Puigdemont va optar per iniciar un diàleg “sense condicions prèvies”. Va proposar, a més, que com a obertura d’aquesta negociació dues persones del govern espanyol i dues de l’executiu català s’asseguin i busquin “un mediador que agradi a les dues parts”. Una via oberta al diàleg amb l’Estat que ahir el Congrés va deixar tocada i que dependrà, en bona part, de la implicació internacional. El mateix president ho constatava a Twitter a última hora: “Demanes diàleg i et responen posant el 155 damunt la taula. Entesos”.

Tanmateix, el president de la Generalitat ahir va voler mantenir els missatges adreçats a la comunitat internacional. Traslladada la partida més enllà de les fronteres espanyoles, Puigdemont vol aparèixer davant l’opinió internacional com qui realment defensa el diàleg. “Estem en un punt on el fet més important és que no hi hagi condició prèvia per seure i parlar, acceptar que hem de parlar, hem de parlar en les condicions adequades”, va defensar el president, que va argumentar que amb el seu discurs al Parlament volia “enviar un missatge de calma” i recordar que el que passa a Catalunya és un problema polític que s’ha de resoldre des de la política. A l’espera de veure com respon Puigdemont al requeriment enviat ahir per Mariano Rajoy -fonts governamentals s’inclinaven ahir per exhaurir el termini i respondre-hi dilluns al matí-, el president de la Generalitat va advertir que la seva detenció “seria injustificada i un error perquè no és el moment d’enviar a la presó gent amb la qual es mantenen discrepàncies polítiques”. També el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, va advertir ahir a RAC1 que aplicar el 155 i suspendre l’autonomia no farà que el Govern faci “marxa enrere”. Més tard, constatada ja la primera resposta de Rajoy, Junqueras va afirmar a Radio Teletaxi que podria haver respost “millor” al diàleg.

Així doncs, tot i que per ara sense data límit, el rellotge que va activar dimarts el president de la Generalitat ha començat a descomptar pàgines del calendari. Quantes n’hauran de passar? L’executiu evita de moment fixar terminis però el conseller de la Presidència, Jordi Turull, va subratllar ahir a Catalunya Ràdio que “no cal esperar setmanes” per constatar la resposta. Qui sí que vol fixar un termini és la CUP que, tot i que està disposada a negociar, creu que el més raonable és un mes. Ahir la formació seguia molesta pel gir de guió de darrera hora de Puigdemont, que ha minat la confiança amb l’esquerra independentista. El portaveu del secretariat nacional, Quim Arrufat, en una entrevista a RAC1 va assegurar que la CUP havia pactat amb Junts pel Sí que la declaració d’independència que van signar els diputats després del plenari la llegís el president a l’hemicicle. Fonts cupaires també diuen que podien acceptar una suspensió temporal de la DUI per afavorir el diàleg sempre que es fixés un termini per fer-la efectiva -s’havia parlat de quinze dies, un mes o sis mesos-. “Hi va haver un mal plantejament comunicatiu i de negociació”, afirmaven ahir fonts de la CUP, afegint que “hi ha un maltractament continu” al grup en relació amb la informació. Una de les queixes dels cupaires, de fet, ha sigut que el Govern els ha exclòs de les decisions estratègiques del Procés.

Consell polític el cap de setmana

La CUP ha de decidir l’estratègia del mes vinent. El secretariat preveu celebrar un consell polític en què portarà la proposta de suspendre l’activitat parlamentària autonòmica. És a dir, en aquest mes la CUP no participarà en els debats que s’emmarquin en les competències autonòmiques. “Som aquí perquè es declari la independència”, afirmaven ahir fonts del partit, mentre que des del sector més dur, Endavant, es temia que el PDECat i ERC entressin a debatre sobre una reforma constitucional. De moment, el sentiment de les bases va en la mateixa línia. En el cas que Rajoy apliqui l’article 155 i suspengui les competències de la Generalitat, la CUP es tornarà a trobar en una cruïlla.

Reguant abandona l’escó al Parlament

L’exregidor de la CUP a Mataró Xavier Safont-Tria serà el nou diputat després que Eulàlia Reguant hagi formalitzat la renúncia a l’acta per centrar-se, tal com estava previst, en l’Ajuntament de Barcelona. Tal com va avançar l’ARA, serà Safont-Tria perquè l’exalcaldessa de Sant Pere de Ribes, Anna Gabaldà, la següent de la llista, va renunciar a ocupar l’escó.

stats