Política 13/06/2018

Bèlgica obre una investigació per saber si el CNI va espiar Puigdemont

L'òrgan parlamentari de control als serveis secrets belgues ho analitzarà a petició de la N-VA

Laia Forès
1 min
Carles Puigdemont a Brussel·les a finals del 2017.

Brussel·lesEl Parlament federal belga investigarà si els serveis d'intel·ligència espanyols, el CNI, van fer un seguiment de Carles Puigdemont mentre vivia a Bèlgica i si la intel·ligència belga n'estava al corrent. L'anomenat Comitè R, l'òrgan parlamentari de control dels serveis secrets, ha decidit iniciar la investigació, segons publica aquest dimecres el diari 'De Tijd'.

La investigació s'obrirà a petició del partit nacionalista Nova Aliança Flamenca (N-VA). El diputat Peter Buysrogge, de la N-VA i membre del Comitè R, ha impulsat la iniciativa. "Vull saber si s'ha produït una intervenció de la intel·ligència o els serveis de seguretat espanyols al nostre territori –ha declarat Buysrogge–. ¿Tenen un sistema de rastreig i seguiment al cotxe de Puigdemont?", es pregunta el diputat de la N-VA.

Fa mesos que la fiscalia de Valònia va iniciar una investigació judicial sobre la balisa de geolocalització que es va trobar al cotxe de Puigdemont al febrer. L'examen va determinar que el geolocalitzador era espanyol. Ara el Parlament federal belga buscarà responsabilitats polítiques. "Si aquesta operació a l'ombra es va produir, ¿la seguretat de l'estat tenia coneixement d'aquesta operació?", va preguntar el diputat de la N-VA al Comitè R.

stats