Política 20/05/2018

Puig i Comín dimitiran si no poden exercir el seu càrrec des de Bèlgica

L'advocat de Rull i Turull dubta que Llarena els alliberi i veu complex exercir des de la presó

Ara
2 min
Serret, Puig y Comín compareixen davant el tribunal de primera instància belga que ha de decidir sobre l'euroordre

BarcelonaEls nous consellers de Cultura i Salut de la Generalitat, Lluís Puig i Toni Comín, respectivament, han assegurat que dimitiran si creuen que no poden exercir el seu càrrec de manera efectiva des de Bèlgica. "Crec que tots nosaltres seríem els primers a dimitir si, després d'una setmana, veiéssim que no podem complir", va avisar Puig ahir a la nit en una entrevista al programa 'FAQS', de TV3.

Comín va reivindicar la recuperació de consellers cessats per l'article 155, com ells, com "una de les mesures per lluitar contra la repressió [de l'Estat]". També va defensar que el nou Govern no pot instal·lar-se "en la desobediència sistemàtica", però va exigir que recuperin les lleis de la legislatura anterior suspeses pel Tribunal Constitucional (TC).

"Seria un error demanar-li que es posi en la tessitura de la desobediència sistemàtica, però sí en la valentia de fer polítiques socials, de confrontar-se dins del marge legal a les institucions de l'Estat per fer totes aquelles lleis que creiem que tenim dret a fer i el TC ens ha tombat", va afegir el conseller de Salut.

Dubtes sobre la decisió de Llarena

D'altra banda, l'advocat de Jordi Turull i Josep Rull, Jordi Pina, ha dit en una entrevista al programa 'El suplement', de Catalunya Ràdio, que dubta que el jutge Llarena els deixi en llibertat per ser nomenats i per poder exercir el càrrec "malgrat ser ciutadans innocents i tenir els drets intactes". El també advocat de Jordi Sànchez ha recordat els casos de Sànchez i el mateix Jordi Turull, que no van poder sortir de la presó per al debat d'investidura al Parlament.

"L'article 25 del conveni europeu de drets humans no és el seu fort", ha ironitzat l'advocat sobre el jutge del Tribunal Suprem. Jordi Pina ha indicat que si el jutge d'instrucció denega la llibertat de Rull i Turull transmetrà a Torra el que decideixin els seus defensats, i no es descarta que renunciïn al càrrec. "El que és complex és exercir a 600 quilòmetres de distància i tancats en una presó", ha indicat Jordi Pina, que ha afegit que "òbviament" la decisió final és del president de la Generalitat.

stats