Política 15/01/2019

Prop de 400 persones es manifesten a Palma contra el "pacte masclista" de VOX, el PP i Ciutadans

Membres del Govern i del Consell de Mallorca han donat suport a la concentració que s'ha fet a la plaça de Cort

Carles Tudurí
2 min
Imatge de la concentració davant l'Ajuntament de Palma.

PalmaProp de 400 persones s'han manifestat aquest dimarts a la plaça de Cort de Palma contra el pacte al qual han arribat el PP, Ciutadans i VOX a Andalusia perquè consideren que és un acord que posa en perill els progressos en matèria d'igualtat que s'han fet a l'estat espanyol els darrers anys.

Neus Tur, una de les portaveus del moviment feminista de Mallorca, ha explicat que la convocatòria de la manifestació s'ha fet a petició dels grups feministes d'Andalusia per tal que es repliquin a altres comunitats autònomes les protestes contra l'esmentat pacte polític que ha duit el PP i Ciutadans al govern de la Junta d'Andalusia, amb el suport del partit d'ultradreta VOX.

Tur ha destacat que el moviment feminista no farà ni una passa enrere en un context d'homicidis de dones i falta d'una clara igualtat entre homes i dones en molts àmbits socials. Ha recordat que aquest moviment en favor de la igualtat ja ha rebut importants agressions per part de Ciutadans i el Partit Popular, però s'ha mostrat convençuda que actualment hi ha una major consciència feminista que dificultarà qualsevol canvi regressiu.

En la manifestació hi han participat nombrosos polítics del pacte d'esquerres, com el president del Consell, Ensenyat, o diversos consellers de Govern, com Iago Negueruela, Fina Santiago, Catalina Cladera o Pilar Costa, que han volgut donar suport a aquesta protesta.

Els manifestats han cridat consignes contra els partits que han firmat el pacte a Andalusia.

La portaveu del Govern, Pilar Costa, ha explicat que és necessari no donar cap dret per conquerit i ha mostrat la seva indignació pel fet que "en ple segle XXI ens hàgim de manifestar no per aconseguir nous drets sinó per mantenir els que ja s'havien aconseguit". També ha fet referència als drets dels col·lectius LGTBI que, a parer seu, també poden veure's retallats per la irrupció de VOX en el panorama polític espanyol.

Segons les feministes, "les propostes de VOX atorguen prevalença a l'home sobre la dona i aquest fet es presenta amb total desvergonyiment, utilitzant falsos arguments com ara que la violència masclista no existeix i que, per tant, cal derogar la Llei contra la violència de gènere".

Feministes en Acció, una de les entitats convocants de la protesta, demana que els partits polítics i la ciutadania en general "facin visible el nostre rebuig al fet que es llevin drets a les dones i hem de proclamar que no ho tolerarem ni en serem còmplices". El col·lectiu apel·la a la responsabilitat dels partits polítics a no negociar ni pactar propostes que suposen una reculada de drets i reivindiquen que "no farem ni una passa enrere. Tot el nostre suport a les dones andaluses".

Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans a les Balears, Xavier Pericay, ha considerat "intolerable" que la manifestació qualifiqui de masclista el pacte entre VOX, el PP i el seu partit.

stats