Política 22/04/2019

Veus Progressistes es compromet a demanar al Ministeri de Defensa el retorn de la casa d'Emili Darder

El candidat de la coalició, Guillem Balboa, vol traslladar a Madrid la reivindicació del batle de Palma

Ara Balears
2 min
El candidat al Congrés de Veus Progressistes, Guillem Balboa amb el batle de Palma, Antoni Noguera

PalmaEl batle de Palma i candidat a la batlia per MÉS per Palma, Antoni Noguera, s’ha reunit aquest dilluns amb el cap de llista de Veus Progressistes, Guillem Balboa, per demanar que un dels reclams que els ecosobiranistes duguin a Madrid sigui el retorn de la casa del batle Emili Darder a la ciutat de Palma.

El candidat de Veus Progressistes al Congrés dels Diputats, Guillem Balboa, ha assumit el compromís de traslladar aquesta reivindicació. "Entenem que és un lloc que hauria de destinar-se a la cultura i que hauria de servir per recuperar la memòria d'una figura tan important i estimada per tothom com és el batle Darder”, ha assenyalat.

La casa està situada al carrer Antoni Planas i Franch, 9 i va ser propietat del batle republicà de Palma afusellat per un consell de guerra format per militars colpistes fa 82 anys, el 24 de febrer de 1937. L'habitatge i els béns personals de la família van ser confiscats per edicte militar. Actualment, pertany al Ministeri de Defensa i té un ús administratiu.

La petició de retorn de la casa ja va ser sol·licitada per l’Ajuntament de Palma –i s'hi van afegir el Consell de Mallorca i el Govern balear– a la darrera ministra de Defensa del dovern Rajoy, María Dolores de Cospedal, tot i que va ser rebutjada.

“La casa d’Emili Darder té un valor importantíssim en matèria de memòria històrica per la nostra ciutat”, ha recordat Noguera. “La situació de la casa d’Emili Darder és un exemple de la repressió econòmica i simbòlica exercida pel franquisme contra les víctimes republicanes, que pretenia anul·lar el poder econòmic de les persones i dels grups d’esquerra i finançar el règim franquista”, ha afirmat el candidat a la batlia per MÉS per Palma.

stats