ASSEMBLEA
Política 05/05/2018

Cara a cara a les primàries de MÉS

S’imposa el model més competitiu tot i que no s'esperen nous candidats, a banda dels quatre que ja hi ha

Jaume Ribas
5 min
Primàries descafeïnades a MÉS Miquel Ensenyat Fina  Santiago Bel Busquets Guillem Balboa

PalmaMÉS per Mallorca va aprovar ahir vespre el seu reglament de primàries en una assemblea duita a terme a l’Auditori municipal de Porreres. La militància va donar el vistiplau a l’esborrany que havia elaborat la direcció del partit, però el document presentava dos models possibles. D’entre aquests, l’opció A va obtenir 96 vots i l’opció B, 48. La modalitat fa que els candidats s'hagin de presentar sols i descarta el model de tàndems.

La consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, i el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, són els dos aspirants a encapçalar la candidatura ecosobiranista al Parlament. Com que igualment s'hauran d'elegir dos candidats, un home i una dona, i no se n'esperen de nous, el més previsible és que el perdedor sigui el número dos del guanyador.

Igualment, els dos coordinadors generals de MÉS, la vicepresidenta i consellera de Turisme, Bel Busquets, i el batle d’Alaró, Guillem Balboa, es disputaran ser caps de cartell al Consell de Mallorca. Tot i que des d’avui s’obre oficialment el termini per presentar candidatures a les primàries, només s’espera que es presentin les quatre persones que ja han anunciat que ho faran.

El reglament de primàries que ha aprovat MÉS també especifica que els dos primers llocs llocs a les llistes hauran de ser mixtes seguint el sistema de cremallera, home-dona o dona-home. Tanmateix, això no afectarà la competició si no hi ha nous candidats, perquè tant els dos candidats del Govern com els dos del Consell que coneixem fins ara són un home i una dona.

A banda de les dues opcions presentades per l’executiva, l’assemblea de MÉS ha discutit l’opció d’incloure’n una de tercera que presentava l’agrupació de MÉS per Búger. Els militants bugerrons demanaven que les primàries que tindran lloc dia 9 de juny només elegissin el cap de cartell i no els dos primers noms de la llista, com finalment passarà. La majoria de l’assemblea va preferir que les votacions primàries elegissin les dues primeres persones que han d’aparèixer a la papereta de la formació ecosobiranista, de manera que l’esmena va ser retirada. L’elecció de la resta d’intengrants de les llistes electorals de MÉS per Mallorca -a partir del número 3 al Consell i al Parlament- es decidirà en un altre procés de primàries que tindrà lloc després de l’estiu.

El nou Consell Polític

A més de l’assemblea ordinària de la formació, ahir es va aprofitar perquè es reunís el Consell Polític. Aquest òrgan va ser reformat en el darrer congrés del partit: se’n varen eliminar els membres electes i va passar a ser obert a tota la militància.

En aquesta primera trobada del nou model de Consell Polític es va haver d’elegir la mesa que el dirigirà. Els tres escollits varen ser l’ex-batle de Llucmajor i regidor, Jaume Tomàs; l’exbatlessa de Búger i també regidora, Liniu Siquier, i la militant de MÉS per Palma Teresa Caimari.

Medi ambient

A banda del reglament de primàries i la constitució del nou Consell Polític, l’assemblea de més va aprovar el document estratègic de medi ambient. Aquest text acompanyarà els documents d’igualtat, d’economia, de sobirania i de model social que es varen aprovar en la darrera assemblea congressual dels passats 9 i 10 de març.

Tots cinc recullen el pensament que defensa MÉS per Mallorca i fan un diagnòstic de la situació i de les propostes que fa la formació en cadascun d’aquests eixos.

El portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, va ser l’encarregat de redactar el document. El text va rebre vuit esmenes, set de les quals ja havien estat acceptades i una va ser debatuda i transaccionada durant l’assemblea d’ahir.

El document defensa la tasca feta pels càrrecs electes del partit i diu que la seva feina ha permès “poder avançar en el compliment del programa electoral de MÉS per Mallorca i anar encara més enllà, plantejant iniciatives no previstes i sempre en la línia del compromís ideològic de MÉS per Mallorca”, afirma. Així mateix, el text reitera el compromís del partit amb l’ecologisme i fixa una sèrie d’objectius polítics a curt termini basats en els Acords pel Canvi signats a principi de legislatura i en el programa electoral de la formació.

Així mateix, incorpora altres objectius per intentar complir-los a partir del 2019, sempre que es pugui repetir un altre govern de progrés. Entre aquests, destaca el desplegament de la Llei de residus, una gestió més eficient de l’aigua, evitar la saturació, millorar la mobilitat i diversificar el model econòmic per afavorir l’ocupació verda.

Els candidats i candidates

Miquel Ensenyat

És actualment president del Consell de Mallorca i ha estat deu anys batle d’Esporles. Va ser el primer que va anunciar la seva candidatura per disputar les primàries a la llista de MÉS al Parlament, tot i que abans ja hi havia rumors -als quals ell mateix va contribuir- que Santiago seria candidata. El seu principal argument per governar és que “podria fer més vots” i no ha exhibit grans diferències ideològiques amb la seva rival. A més, sembla que la majoria dels seus suports es troben a la Part Forana i entre els quadres del PSM, el corrent majoritari dins MÉS per Mallorca. Els seus partidaris li atribueixen una gran habilitat per ser proper i atreure votants de tot tipus, encara que els seus detractors en critiquen la “poca profunditat ideològica”.

Fina Santiago

La consellera de Serveis Socials va anunciar la seva candidatura el 21 de febrer en una roda de premsa. Va ser un anunci molt més preparat i ordenat que el del seu contrincant, Miquel Ensenyat. Tot i així, feia mesos que el seu nom sonava com a possible candidata dels ecosobiranistes. Després de la dimissió de Biel Barceló, es va postular com a possible vicepresidenta amb vista a ser candidata, però la direcció del seu partit acabà optant per Bel Busquets, que va assumir finalment la vicepresidència del Govern i la Conselleria Turisme. Té el suport de bona part d’Iniciativa -un dels dos corrents majoritaris de MÉS, juntament amb el PSM- i d’alguns independents. La militància li reconeix la capacitat de gestió i negociació, però no tothom la veu com la millor opció per ocupar el Consolat.

Bel Busquets

De diputada rasa a vicepresidenta. Bel Busquets és secretària general del PSM i també coordinadora general de MÉS, un càrrec que comparteix amb el seu rival a les primàries pel Consell de Mallorca, Guillem Balboa. Busquets és professora i una de les directives de la cooperativa Mata de Jonc. L’algaidina va substituir Biel Barceló a la vicepresidència i a la Conselleria de Turisme. El 21 d’abril, va ser la primera candidata a anunciar que volia liderar la formació al Consell de Mallorca. Abans d’això, havia sonat com a possible candidata a les primàries al Parlament, un lloc que finalment ha ocupat Miquel Ensenyat. Busquets està gestionant els impactes més positius del llegat de Barceló a Turisme sense rebre tantes crítiques com l’exconseller.

Guillem Balboa

El batle d’Alaró ha estat el darrer a anunciar la seva candidatura per disputar el primer lloc a les llistes de MÉS al Consell de Mallorca. Balboa havia sonat per ser candidat al Parlament i molts el consideren fins i tot “un bon número 1” per representar els ecosobiranistes i evitar les primàries entre Ensenyat i Fantiago. Finalment, però, hi va renunciar i ara, més tard, ha optat per intentar ser candidat al Consell. El batle d’Alaró és només de MÉS i no pertany al PSM ni a Iniciativa, tot i que algunes fonts el situen més a prop d’aquest segon sector. Després d’anunciar la seva candidatura als companys d’executiva, va dir que la decisió era “fruit d’un procés de reflexió”. Tot i així, alguns batles del partit qüestionen que després de només dos anys de batlia Balboa ja vulgui fer el salt al Consell.

stats