EXTREMA DRETA
Política 27/01/2019

Preocupació al Parlament per la possible arribada de Vox

Els grups polítics temen que implicaria retrocés i la pèrdua de drets conquerits fa molt de temps

Maria Llull
4 min
Escenari del dinar que va organitzar Actúa Vox el 27 d’octubre en defensa de la tauromàquia i de la unitat d’Espanya.

PalmaLa possible arribada d’Actúa Vox al Parlament balear genera preocupació i suspicàcia entre tots els grups, llevat del Partit Popular, que no ha volgut pronunciar-s’hi. Els altres polítics consultats per l’ARA Balears asseguren que no és moment de fer marxa enrere i perdre drets que ha costat molt d’anys aconseguir. “Se’ls ha donat un altaveu i ara tenen un espai que no els correspon”, proclama el conseller de Treball, Iago Negueruela (PSIB). “No volen participar en el joc democràtic, no estan disposats a debatre. Són l’extrema dreta més rància i allò que volen és suprimir les institucions. Estan en contra de l’Estatut i atempten frontalment contra la Constitució”, afegeix.

Negueruela considera que Vox suposa “un retrocés a etapes oblidades” i destaca el fet que “neguin la violència de gènere o cerquin beneficiar les grans fortunes i empresaris com a proposta econòmica”. El conseller del Govern de Francina Armengol troba que el discurs polític del partit liderat per Santiago Abascal apel·la “als instints més bàsics”, per “generar crispació”. Una de les preocupacions de Negueruela és el “blanquejament” de les idees d’extrema dreta que s’està produint en l’esfera pública. “Són masclistes, xenòfobs i tenen idees totalitàries. És perillós”. I és precisament el PP qui ha contribuït a normalitzar la presència de Vox a les institucions, segons el polític socialista. “El PP ha descendit en nombre de vots i ara vol governar com sigui, pactant amb qui sigui”, assevera.

El diputat de MÉS per Mallorca Josep Ferrà contempla “amb preocupació” la irrupció de Vox, no tant perquè aparegui una nova força política com pel discurs que defensa i “el seu impacte social i mediàtic”. “Proposen un retrocés social i tornen a defensar valors que ja estaven superats. Obliguen la societat a tornar a argumentar avanços socials que ja s’havien conquerit”, diu.

A més, que Vox jugui un paper en el panorama polític ha fet que el PP “hagi radicalitzat el seu discurs”. “Han tornat a temes superats, com la devolució de competències autonòmiques. Casado ho ha dit i Company no ho ha desmentit”, assenyala Ferrà. El diputat de MÉS tampoc no esquiva el fet que el líder d’Actúa Vox, Jorge Campos, hagi demanat públicament la il·legalització de MÉS. “Som l’antítesi del que representa Vox”, apunta.

No hi haurà cordó sanitari

Segons Ferrà, l’auge de Vox descol·loca encara més Biel Company. “Ha fracassat. La seva línia anava cap al regionalisme i representava un vessant més moderat que Bauzá. Però no tenia en compte que el PP estatal estava en guerra”, explica. En canvi, El Pi “ha sabut mantenir la frontera del centredreta moderat”, comenta. Tampoc “no s’ha sentit en cap moment que el PP es desmarqui de Vox. Al contrari, vàrem sentir Isern mostrant-se encantat amb Fulgencio Coll com a candidat a la batlia de Palma”, recorda Ferrà. Per això és molt poc probable que hi hagi un acord entre els partits de les Illes per tal d’establir un cordó sanitari contra Vox. “No és una prioritat del PP”, assenyala.

Juan Pedro Yllanes, diputat de Podem en el Congrés i cap de llista a les properes eleccions autonòmiques, subratlla que bona part dels vots de Vox “provenen del PP”. “Era un vot homòfob, masclista i racista ocult en el PP i que ara té una plataforma per sortir”. Yllanes també emmarca l’ascens de Vox dins una tendència “a escala europea”. Pel diputat, “la pitjor notícia és el blanquejament que fa el PP de Vox”. “Accepten amb entusiasme el seu suport i ens intenten convèncer que és una cosa puntual. Però saben que depenen dels seus vots”, apunta.

El director de campanya d’El Pi, Toni Amengual, assegura que ells no pactaran amb un partit com Vox si en sorgeix la possibilitat la pròxima legislatura. “El Pi té unes línies vermelles amb qualsevol partit, i xocam amb el que diuen sobre la llengua i l’autogovern”, afirma. “No podem tornar 40 anys enrere, quan s’havia d’implorar a Madrid per tenir hospitals i escoles”. Malgrat tot, Amengual creu que potser les posicions de Vox se suavitzaran si la formació d’extrema dreta entra en el Parlament al maig. “Podem va presentar unes polítiques extremes per a les eleccions europees de 2015 i després no les ha duit a terme”.

Per part seva, el diputat de Ciutadans, Xavier Pericay, es mostra disposat a pactar “només amb partits constitucionalistes”. “Ho podríem fer amb el PP, però no amb Vox”, aclareix. De fet, Pericay considera que el seu partit “no se sent vinculat” al pacte entre PP i Vox a Andalusia. “El Partit Popular ha pactat amb Vox una sèrie de coses per a la investidura, però això no afectarà la governabilitat”, diu. Pericay reconeix que s’estimaria més que Vox “no tingués representació”, encara que considera també que cal respectar “el joc democràtic”, i “si obtenen representació, és perquè els ciutadans ho han volgut”. “Per nosaltres no és un partit consitucionalista. Basta veure les mesures que defensen i la negació que fan de la idea de la Unió Europea”. De fet, el diputat de Ciutadans equipara Vox amb els independentistes pel seu “nacionalisme”. “Tenen un mecanisme idèntic, amb un rerefons xenòfob de no voler conviure amb els altres”.

stats