Política 25/01/2018

Pons explica al sector de cotxes de lloguer com l'afecta la llei de canvi climàtic

Es preveu la reconversió progressiva de la flota d'aquests vehicles en una d'elèctrica

Efe
2 min
Aparcament de cotxes de lloguer

PalmaEl conseller del Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha explicat aquest dijous al sector de cotxes de lloguer la futura llei del canvi climàtic de les Balears.

El conseller, el director general d'Energia, Joan Groizard, i el director de Mobilitat, Jaume Mateu, s'han reunit amb l'Associació Balear de lloguer de vehicles sense conductor (Baleval), integrada en la Federació Empresarial Balear de Transports, per explicar com la futura llei del canvi climàtic preveu la reconversió progressiva de la flota dels vehicles de lloguer actual en una flota elèctrica.

Durant la trobada, el conseller ha assenyalat que l'objectiu és que el sector de rent-a-car sigui clau en el canvi cap a la mobilitat elèctrica, un fet que repercutirà en la millora de la marca turística de les Illes, ha informat la Conselleria en un comunicat.

El conseller ha destacat que, actualment, a les Illes Balears ja existeix el major nombre de punts de recàrrega per càpita de l'Estat (300 punts) i ha recordat que, amb fons de l'Impost de Turisme Sostenible, en els propers cinc anys hi haurà entre 500 i 700 punts de recàrrega ràpida, la qual cosa suposarà una inversió superior als 10 milions d'euros.

També ha recordat les ajudes estatals dirigides al sector hoteler per facilitar que el sector turístic s'impliqui en la instal·lació de punts de recàrrega com una part més de la seva oferta al turista i ha apuntat la possible convocatòria de més ajudes autonòmiques per facilitar la implantació de punts de recàrrega.

Mobilitat elèctrica

Respecte de la mobilitat elèctrica, el conseller ha insistit que un dels objectius de la futura llei del canvi climàtic és que el sector dels vehicles de lloguer sense conductor, que suposen una important quantitat del trànsit, especialment durant l'estiu, sigui "punta de llança" en la introducció del cotxe elèctric al territori balear. La previsió inicial de la futura llei és que la flota es renovi entre 2020 i 2030.

Des de l'associació Baleval s'ha assegurat que es comparteix el fons de les mesures que planteja la llei del canvi climàtic i el caràcter positiu de disposar d'una flota elèctrica com una millora de l'oferta, encara que s'ha destacat que s'ha de tenir la garantia dels fabricants que hi haurà suficient producció de vehicles elèctrics per poder complir amb aquests terminis.

El conseller ha assenyalat que durant el mes de febrer es podrà tenir ja un esborrany de l'avantprojecte de llei i que, durant tot el procés, amb les diferents exposicions públiques, es podran anar fent les aportacions que estimin oportunes i introduint els canvis que siguin necessaris perquè la norma sigui assumida pel sector públic i privat per fer efectiu i viable el canvi energètic, que inclou com una de les seves peces principals el canvi de mobilitat.

Aquesta és la segona reunió que manté el conseller amb associacions d'aquest sector. El mes de novembre passat es va reunir amb l'altra associació d'aquest sector, que va donar el vistiplau a les mesures de la futura llei.

stats