Política 12/06/2018

La Policia Local de Ciutadella avisa que el Pla de Seguretat de Sant Joan no es complirà

ARA Balears revela l'informe elaborat pel cap de la Policia Local, que admet la falta de recursos humans i trasllada la responsabilitat a la batlessa i a la regidora de festes

Ara Balears
4 min
L'informe del responsable policial Ignasi Camps posa de manifest algunes carències detectades en matèria de seguretat.

CiutadellaEl cap de la Policia Local de Ciutadella i director del Pla d'Actuació en Emergències, l'inspector Ignasi Camps reconeix a l'informe de previsió del compliment del Pla Director de Seguretat de les Festes de Sant Joan que hi ha "mancances de recursos humans que fan impossible el compliment al 100% del Pla de Seguretat". ARA Balears ha tingut accés al document que va ser registrat el passat divendres 8 de juny. Camps demana a la batlessa, Joana Gomila, i la regidora de Festes, Laura Anglada, que prenguin les decisions oportunes per solucionar aquestes mancances. A més, l'informe recorda que és la batlessa la que té l'última paraula per decidir si continuen o no endavant aquells actes que no compleixen les directrius del Pla Director de Seguretat. Si l'Ajuntament de Ciutadella hi manté les activitats, hauria de comunicar quines són les prioritats que s'han de cobrir, ja que la falta de recursos humans impedeix seguir el Pla. Ignasi Camps ha elaborat l'informe en virtut de les funcions que el mateix Pla Director de Seguretat li encomana, que són vetllar pel compliment, vigilància i control dels continguts del Pla, així com les mesures de seguretat establertes, i verificar que es compleixen totes les mesures contemplades al document. Camps comença relatant que per "obligació legal" fa l'informe i trasllada al consistori una anàlisi de tots els escenaris de les festes de Sant Joan 2018.

Un informe exhaustiu i detallat

El primer punt de l'informe al qual ha tingut accés ARA Balears especifica que s'està informant i formant el personal directiu i operatiu dels diferents col·lectius amb l'objectiu de coordinar l'acció. El segon punt es refereix a la taula de recursos. Aquí, Ignasi Camps detecta que els principals problemes són en els actes que coincideixen en el temps. L'informe assenyala que en l'àmbit individual donen un determinat resultat però en el seu conjunt fa palesa la impossibilitat de complir-los. El cap de la Policia Local de Ciutadella posa com a exemple la Convidada i els Jocs del Pla del dia 24. Un moment de la festa en què les funcions de filtres, controls d'accessos i passadís no estan coberts amb personal suficient. Al mateix temps, Camps denuncia que el personal de comptatge d'aforament i passadís és gent contractada amb poca experiència o nul·la. En aquest sentit, l'informe destaca que l'empresa de seguretat privada contractada l'any passat portà a Ciutadella personal amb experiència en accessos a locals i control d'esdeveniments.

D'altra banda, el tercer punt analitza el control d'aforament. Recorda que hi ha quatre escenaris amb risc greu o elevat; Primer Toc, Caragol del Born i els Jocs del Pla matí i tarda. Ignasi Camps deixa clar que, segons la normativa estatal, els controls d'aforament s'han de dur a terme amb sistemes homologats i certificats quan es tracta d'una administració pública, un fet que el 8 de juny no es complia, situació que a judici de Camps generarà manca d'informació fiable al Centre de Coordinació Municipal que, recordem, és qui pot prendre decisions que afectin greument a la seguretat.

Finalment, el quart punt examina els recursos materials per a la seguretat. El cap de la Policia Local de Ciutadella constata que tampoc no es compleix al 100% i entre les carències ressalta la falta d'il·luminació, els avisos audiovisuals i, en especial, en el PAU del Caragol del Born, el passadís de la zona de la plaça dels Pins de sortida d'emergència, que l'Ajuntament ha confirmat que no es farà.

Seguretat garantida el 23 però dificultats al Pla el 24

Les dades que l'informe revela, el dia 23 de juny registra dades molt positives quant a compliment del Pla Director de Seguretat. Els principals actes de les festes de Sant Joan per a aquest primer dia són el Primer Toc, el Caragol del Born, les Avellanes, Sant Joan de Missa, les Corregudes a la Plaça i el Caragol de Santa Clara. Curiosament, el compliment és del 100% durant tot el dia, fins i tot millorant les xifres de l'any passat al Primer Toc i el Caragol del Born, on es passa d'un 96 i 92%, respectivament, al màxim compliment. En canvi, el Pla Director de Seguretat queda molt lluny de complir-se el segon dia de les festes de Sant Joan. Els entrenaments dels Jocs del Pla del matí registren un preocupant 64%. Millora la xifra de l'any passat (57%), però continua sent insuficient. Les Corregudes a la Plaça i el Caragol de Santa Clara compleixen un 85% del Pla, mentre que el 2017 el percentatge va ser d'un 80%.

En la resta d'actes menors el Pla queda aprovat, però torna a encendre les alarmes els Jocs del Pla de la tarda. Els mecanismes que estipula el document de seguretat es compleixen en un 81% (80% el 2007), i la diferència, en línies generals, la marca la falta d'efectius de la Policia Local. Al Pla són 8 agents menys que l'any passat. En qualsevol cas, l'absència de policies locals també es manifesta en moments de la festa i arriba a representar descensos preocupants com els 10 agents al Caragol del Born, els 13 a les Corregudes a la Plaça de dissabte nit i el Caragol de Santa Clara del 23 a la nit.

A les Corregudes a la Plaça i al Caragol de Santa Clara del 24 nit el descens del nombre d'efectius de la Policia Local s'eleva als 27 respecte de les xifres de l'any passat.

Així mateix, s'ha de tenir en compte que enguany les festes de Sant Joan cauen en cap de setmana, i tradicionalment això provoca un augment molt significatiu del nombre d'assistents, especialment dels residents en altres municipis de l'illa.

Seguretat Sant Joan 2018
stats