Política 05/10/2020

El govern espanyol ja treballa en el canvi legal per desbloquejar el CGPJ i diu que compta amb els vots necessaris

Robles carrega contra Lesmes i l'acusa de voler enfrontar Sánchez amb Felip VI

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El president de Tribunal Suprem i del Consell General de Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, acompanyat pel ministre de Justícia del govern espanyol, Juan Carlos Campo (e), durant l'acte de lliurament de despatxos a la nova promoció de jutges, celebrat aquest divendres a l'Escola Judicial a Barcelona

MadridLa trucada del president en funcions del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, a Felip VI per la seva absència al lliurament de despatxos en la nova promoció de jutges a Barcelona, sumada als nous nomenaments al Tribunal Suprem malgrat tenir el mandat caducat des de fa dos anys, ha suposat un punt de no retorn en les relacions entre el govern de Pedro Sánchez i la cúpula judicial. El president espanyol es resistia a fer saltar els ponts amb la magistratura com demanava Unides Podem, però des de fa dues setmanes la Moncloa ha decidit prémer l'accelerador per portar ben aviat al Congrés una reforma legal per desbloquejar la renovació del CGPJ sense esperar el PP. Sánchez va avançar divendres que estaven estudiant un canvi legal per posar fi al "bloqueig". I aquest dilluns ha traslladat a l'executiva federal del PSOE que la mesura, en mans de la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ja està avançada.

Els socialistes censuren que el PP i Vox bloquegin el mandat constitucional de renovar la cúpula dels jutges i posen damunt la taula modificar la llei orgànica del poder judicial (LOPJ) per posar fi a la majoria de tres cinquenes parts del Congrés i del Senat que justament la Carta Magna considera imprescindibles per renovar el CGPJ. "Respecte a les tres cinquenes parts, ¿què anteposem? ¿L'incompliment del PP i Vox de la renovació d'un poder com el judicial o el sistema de vot? Crec que cal anteposar la cosa més important, que és complir amb la renovació del poder judicial", ha dit el responsable de coordinació territorial i relacions PSOE-govern espanyol, Santos Cerdán, després de la reunió de l'executiva socialista.

Cerdán no ha volgut parlar ni dels temps que pot comportar la reforma ni tampoc del contingut tècnic, però sí que ha avançat que el socialistes compten amb el suport de la majoria del Congrés. Fa una setmana el PSOE va signar un comunicat conjunt amb el suport de 187 diputats a la cambra baixa d'Unides Podem, ERC, JxCat, el PNB, Més País, Compromís, Nova Canàries i Terol Existeix en què es denunciava que el CGPJ, el Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes i el Defensor del Poble "van exhaurir fa temps, de manera total o parcial, el termini d'exercici establert" per la llei.

La reforma d'una llei orgànica

Damunt la taula ara hi ha reformar la LOPJ per canviar el sistema d'elecció de dotze dels vint jutges de la cúpula judicial. La Constitució estableix que vuit dels membres del CGPJ –juristes i advocats de reconegut prestigi amb més de quinze anys d'experiència– s'escolliran a través de la majoria de tres cinquenes parts del Congrés i el Senat, respectivament. La part que es vol modificar és la dels dotze restants, que es fa a través de la llei orgànica esmentada. Actualment s'han d'escollir també per una majoria de tres cinquenes parts, que es vol reduir a una majoria absoluta perquè el PP i Vox no tinguin ni veu ni vot ni capacitat de bloqueig un cop caduqui el mandat de la cúpula judicial al cap de cinc anys.

Aquesta mesura dràstica comptava amb reticències de membres del PSOE al govern, com el ministre de Justícia i també la minstra de Defensa, la magistrada Margarita Robles, perquè com ja s'ha denunciat des d'algunes associacions de jutges pot suposar una falta de consens en l'elecció de la cúpula judicial. Però Robles ja ha dit aquest dilluns sense embuts que el president del CGPJ havia arribat al punt de propiciar el xoc institucional. "Quan Lesmes fa publicitat d'una trucada el contingut de la qual només podia saber ell, el que volia era enfrontar la monarquia amb el govern", ha assenyalat en una entrevista a La Sexta.

Tot i les maniobres de la Moncloa, el PP ha decidit no variar el seu discurs. Malgrat haver estat a punt de segellar un acord per renovar el CGPJ a l'agost, després de l'intent frustrat ja fa més d'un any i mig perquè el president de la sala penal del Suprem, Manuel Marchena, substituís Lesmes, Génova ha mantingut que mentre Unides Podem continuï al govern de Pedro Sánchez no acceptarà negociar la renovació de la cúpula judicial. El número dos del PP, Teodoro García Egea, ha acusat el president espanyol de "canviar la llei" quan no li agrada. "La mà estesa de Sánchez es converteix en una bufetada per als jutges", ha dit en roda de premsa telemàtica després de la reunió del comitè de direcció del PP.

stats