Política 20/05/2019

Hauran d'indemnitzar els hereus del ministre franquista que va signar la condemna a mort de Puig Antich

La jutge condemna la dirigent de Podem a Andalusia per un tuit i absol Gabriel Rufián

Ara
2 min
José Utrera Molina, amb Franco i el llavors príncep Joan Carles.

BarcelonaUna jutge ha condemnat la coordinadora general de Podem a Andalusia, Teresa Rodríguez, a indemnitzar amb 5.000 euros els hereus del ministre franquista Utrera Molina per haver-lo vinculat amb l'assassinat de Salvador Puig Antich en un tuit. "Avui fa 44 anys de l'execució de Salvador Puig Antich. Entre els responsables del seu assassinat, Fraga va fundar el PP i Utrera Molina va ser enterrat l'any passat al so del 'Cara al sol' per membres del mateix partit. Ells continuen, nosaltres també", piulava la dirigent fa uns mesos.

La jutge considera que Rodríguez va qualificar Utrera Molina d'assassí i dona la raó a la família del falangista que havia denunciat perjudicis per haver-los vulnerat l'honor. En canvi, absol el diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián per una piulada semblant, que sí que considera emparada per la llibertat d'expressió. "A Puig Antich li van trencar el coll amb 23 anys. El que el va condemnar ha mort avui amb 91 anys al seu llit". En aquest cas la jutge reprova Rufián per cometre una inexactitud, ja que explica que Utrera Molina, com a ministre, no tenia la facultat de condemnar (perquè això és tasca dels jutges). En canvi no creu, però, que insultés ni el ministre franquista ni la seva família.

Llibertat d'expressió

La coordinadora de Podem a Andalusia ja ha anunciat que recorrerà la condemna. En un comunicat, la formació assenyala que "la sentència vulnera el dret a la llibertat d'expressió de Teresa Rodríguez, que l'empara per poder criticar les actuacions polítiques, entre les quals les condemnes a mort de la dictadura".

La formació també critica que la sentència "s'allunya" de la jurisprudència en matèria de drets fonamentals establerta pel Tribunal Constitucional i el Tribunal Europeu de Drets Humans. "La jutge, en una decisió inexplicable, no entra a ponderar el dret de la llibertat d'expressió, sinó únicament el sentiment d'uns familiars [els d'Utrera Molina]", assegura la formació, que recorda que la fiscalia era partidària de desestimar la demanda dels hereus del ministre falangista d'acord amb aquesta doctrina.

Finalment, des de Podem mantenen que el ministre era "directament responsable" –en termes polítics– de l'execució de Puig Antich, cosa que també defensa la jutge argentina que està portant el cas dels represaliats pel franquisme.

stats