Política 10/11/2019

Podem manté els dos escons i responsabilitza Sánchez de la pujada de Vox

Jover: "Sánchez ens ha duit a una Espanya en blanc i negre"

Maria Fuster
2 min
La secretària general de Podem, Mae de la Concha, envoltada d'alts càrrecs a la seu del partit

PalmaDesprés d'uns breus moments de tensió inicial, ha arribat l'alegria a la seu de Podem quan les dades han indicat que se'ls assegurava el segon escó. Antònia Jover i Lucía Muñoz repetiran com a diputades de la formació morada. Tot i la satisfacció pels resultats en aquest sentit, els podemites han manifestat preocupació per l'important augment de vots de Vox, del qual responsabilitzen Pedro Sánchez. "S'ha equivocat en dur la ciutadania a unes eleccions. No sé si dorm bé, amb la lliçó que li ha donat ara la ciutadania; esper que estigui ben despert, perquè Sánchez ens ha duit a una Espanya en blanc i negre", ha assenyalat Jover.

La possibilitat de Podem de tenir dos diputats a les Illes hi ha estat present i no ha canviat des que s'ha començat el recompte oficial, a diferència de les anteriors eleccions del 28 d'abril, que no va ser fins ben entrada la nit quan l'escrutini assegurà a la número dos, Lucía Muñoz, el càrrec de diputada. La xifra total de vots és inferior als comicis anteriors. Podem passa d'obtenir 92.477 suports al 28-A a 81.976, fet que, segons els podemites, és degut a l'abstenció. Remarquen que han millorat el percentatge, del 17,84% a les eleccions d'abril al 18,11% actual. D'altra banda, perd la segona posició, que passa a ser del PP, per ocupar el lloc de tercera força més votada a les Illes.

La secretària general de Podem, Mae de la Concha, ha lamentat el que considera una oportunitat perduda: "Hem tingut el govern que necessita aquest país i l'hem deixat escapar. No ha quedat tot igual, sinó un poc més complicat". De la Concha també ha destacat "la gran patacada de Ciutadans" i ha lamentat la pujada de l'extrema dreta. Juanjo Martínez, representant d'Esquerra Unida, ha dit que "l'esquerra resisteix en aquesta comunitat" i ha manifestat la voluntat de lluitar en contra del feixisme. "Al carrer ens tindran davant", ha assegurat. La candidata número dos de Podem, Lucía Muñoz, també ha estat contundent amb Sánchez: "Passarà a la història per donar ales a la ultradreta"

Alejandro López, el secretari d'organització, ha valorat que "l'estratègia de Sánchez" ha anat en contra de l'opció progressista. "Quan un fracassa i no aconsegueix crear un govern, el bloc conservador creix, perquè els votants o s'abstenen com a crítica o voten opcions molt diferents de les que havien triat". López també ha assenyalat que per al votant de les Illes és complicat entendre per què Sánchez no va ser capaç de pactar amb altres forces polítiques, si aquí s'ha fet "sense cap problema". En relació amb Más País, López ha assenyalat que els resultats han estat dolents per a la nova força política, creada a iniciativa de l'expodemita Íñigo Errejón. Crida l'atenció que Más País hagi tret uns 10.000 vots a Balears, els mateixos que Podem ha perdut respecte de les eleccions anteriors.

stats