Política 27/06/2019

Podem es veu com a "eix fonamental" del nou Govern i MÉS recorda que no farà de comparsa

El portaveu de Podem, Juan Pedro Yllanes, ha assegurat que cal desenvolupar un "turisme sostenible i de qualitat que democratitzi els beneficis"

K. O.
2 min
Podem es veu com a "eix fonamental" del nou Govern i MÉS recorda que no faran de comparsa

PalmaQui probablement serà el nou vicepresident del Govern balear, el portaveu parlamentari de Podem Juan Pedro Yllanes, qui ocuparà la Conselleria de Canvi Climàtic i Diversificació del Model Productiu, ha assegurat aquest dijous durant la segona jornada d'investidura de Francina Armengol que s'ha de desenvolupar un "turisme sostenible i de qualitat que democratitzi els beneficis" i que es garanteixin les condicions laborals. A més, ha assegurat que el seu partit és l'"eix fonamental per tenir un govern de progrés" a les Illes. En aquest sentit, el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha recordat que "no hem vingut aquí per fer de comparsa" i que "som una part activa, fonamental i decisiva de la transformació que vàrem iniciar ara fa quatre anys".

Yllanes també ha afirmat que s'ha de fer una transició energètica "per revertir la situació d'emergència climàtica que vivim", deixant clar que es prioritzaran teulades, aparcaments i zones d'escàs valor agrícola i paisatgístic per anar implantant plaques fotovoltaiques. De fet, durant el discurs ha reiterat que la implantació d'energies renovables "sempre" ha de respectar el medi. D'altra banda, Yllanes ha recordat que es desenvoluparà l'Institut Balear de l'Energia per comercialitzar aquestes noves fonts energètiques per "posar fi a la pobresa energètica". Pel que fa a la "crisi de l'habitatge", considera necessari lluitar contra els fons voltors i els grans tenidors perquè existeixi una borsa d'habitatge públic a un preu assequible. A més, sobre el REB, ha advertit que "serem implacables a l'hora de reclamar el que consideram just", i també ha afirmat que ho demanaran als "companys de l'Estat" sense que "ens tremoli la mà".

Per la seva banda, Ensenyat ha destacat durant la seva intervenció que "si els Acords pel Canvi varen ser uns bons acords, els de Bellver són més ambiciosos". També ha afirmat que els ecosobiranistes seran socis de "fiar" i de "garantia segura per aplicar veritables polítiques progressistes". Així i tot, ha recordat que les lleis de canvi climàtic i la de residus "han de tenir continuïtat", advertint que "a Madrid ho han de saber". Durant el seu discurs, Ensenyat també ha recordat que l'oficina de drets lingüístics i la "correcció" del tot inclòs són acords que el nou Govern inclou a petició de la seva formació.

El REB, la millora del finançament, un conveni de depuradores, la solució de la congestió aeroportuària i l'emergència climàtica, la garantia de l'accés a l'habitatge, la millora de la mobilitat, la defensa d'un turisme sostenible i l'impuls de la innovació i la cultura han estat els punts en els quals Ensenyat ha destacat que convé continuar treballant. Així mateix, el portaveu del Grup Mixt, Josep Castells, ha criticat l'"essència centralista" dels Acords de Bellver perquè, en la seva opinió, "se centren en l'illa de Mallorca, quan els partits signants haurien d'haver fet un esforç per evitar això".

"No podem perdre ni un minut i hem començar a treballar", ha assegurat la diputada de Gent per Formentera Sílvia Tur, també del Grup Mixt. A més, ha enumerat les necessitats de millora de l'oferta educativa previstes en el seu acord amb Francina Armengol i ha reclamat la regulació per decret del transport marítim interinsular.

stats