Política 10/04/2019

La Plataforma Antifeixista denuncia que es Castell no retira la simbologia franquista

La Comissió de Memòria i Reconeixement Democràtics instà el Consistori a eliminar els vestigis franquistes del mausoleu dedicat a les víctimes de l''Atlante'

Ivan Martín
2 min
Els crims de l''Atlante' es van produir després d'un bombardeig de rebels franquistes que va causar diverses víctimes entre la població.

Es CastellLa Plataforma Antifeixista de Menorca ha denunciat la inacció de l'Ajuntament del Castell, governat pel Partit Popular i El Pi, a l'hora de complir la decisió de la Comissió de Memòria i Reconeixement Democràtics, segons la qual instava oficialment el Consistori a retirar la simbologia franquista del mausoleu dedicat a les víctimes del vaixell presó 'Atlante'. En concret, es tracta d'un escut franquista i la frase "a los caídos por Dios y por España". Des de la Plataforma recorden que la seva projecció en un espai públic incompleix les lleis estatal i autonòmica en aquesta matèria.

A més, la Plataforma Antifeixista de Menorca considera que l'actuació de restitució no és complicada, ja que en l'informe de la Comissió Tècnica de Memòria i Reconeixement no es parla de l'interior del mausoleu, només del seu exterior. Els activistes titllen la simbologia existent al cementiri del Castell d'"excloent i antidemocràtica", i asseguren que la societat menorquina no pot permetre "retre honor i homenatge al règim franquista". Lamenten que en el segle XXI encara quedin restes d'aquesta simbologia i ho atribueixen al fet que l'estat espanyol no ha condemnat el franquisme i els seus crims, i tampoc ha demanat perdó.

La Plataforma deixa clar que les víctimes de l''Atlante' "no hi tenen res a veure, el problema és la simbologia franquista". Per aquest motiu, demanen a l'Ajuntament del Castell que actuï i accedeixi l'exigència de la Comissió. De la mateixa manera insten la institució local a complir la Llei de memòria històrica espanyola i la de memòria democràtica del Govern balear. L''Atlante' fou un vaixell presó que el novembre del 1936 va protagonitzar un dels capítols més sanguinaris a Menorca. Després d'un assalt republicà, un total de 75 persones (37 religiosos i 38 civils) van ser afusellades.

stats