MODEL TURÍSTIC
Política 01/08/2015

Pilar Carbonell: “El model actual del tot inclòs genera una barbaritat de plàstic i ho hem d’evitar”

Jaume Perelló
4 min
Pilar Carbonell: “El model actual del tot inclòs genera una barbaritat de plàstic i ho hem d’evitar”

PalmaDeixà l’administració pública per muntar el seu negoci, un restaurant a la plaça d’Espanya de Palma, i ara hi torna com a directora general d’Ordenació Turística. Va presidir l’associació empresarial de restauració i se’n va desvincular quan aquesta va ser absorbida per la CAEB.

El vostre nomenament tensà alguns membres de MÉS perquè sembla que no compartiu alguns posicionaments de la formació en matèria lingüística.

Jo he vingut aquí a aportar la meva experiència professional i com a empresària, i a posar en marxa unes línies programàtiques fruit d’uns acords de Govern que no sols respectaré, sinó que em desviuré perquè es duguin a terme. Vull que quedi clar que jo estim la meva terra i la nostra llengua, que faig servir sempre, i tenc uns perfils personals en xarxes socials que són això, personals. També m’agradaria puntualitzar que s’han dit barbaritats, com que des del meu restaurant s’increpà la gent el dia de la manifestació del TIL. Només diré que era un diumenge, dia que sempre hem tingut tancat.

Criticàreu que es governàs els darrers 4 anys per als hotelers. Què fareu per canviar-ho?

En primer lloc, m’agradaria deixar clar que la direcció general i tota la Conselleria farà una tasca neutral, com ha de ser. Els hotelers són un pes molt important dins el sector turístic, però tractar-los com si fossin el sector és curtor de mires. Els serveis jurídics ja estudien algunes reformes normatives, com el control del tot inclòs, que ara mateix no queda garantit. És un producte que demana el mercat, cert, però no es pot oferir de qualsevol manera. N’hem d’assegurar la qualitat i hem d’evitar, en la mesura que sigui possible, els impactes socials i ambientals que té. Genera menys llocs de feina, ja que els tiradors de cervesa els administra un mateix, i una barbaritat de plàstic, i això ho hem d’evitar i corregir.

Es deia que la Llei de turisme la redactà directament la Federació Hotelera. Canviarà la dinàmica i la permeabilitat s’universalitzarà?

No sé qui la redactà, però tots els sectors anàvem com bojos demanant que ens en passassin l’esborrany; tot anava com d’amagat, no m’agradà gens aquest sistema. La societat vol una administració transparent, on tothom pugui dir-hi la seva. Nosaltres venim amb aquesta intenció. Seurem el sector al complet per parlar de les normatives, mostrarem les nostres propostes i escoltarem. No hi ha ciutadans ni col·lectius de primera ni de segona categoria.

La normativa turística tampoc no permet llogar pisos a turistes. Canviarà?

És igual que el tot inclòs, una demanda dels viatgers. Molts volen anar a un apartament, a una casa o a un pis. És una realitat que existeix i que l’administració no pot ignorar. Estudiam com incorporar els plurifamiliars com a oferta turística reglada, però amb molts condicionants. Cal assegurar la convivència, la seguretat de la prestació del servei i també uns estàndards de qualitat. És possible que s’hagi de donar veu a les comunitats de veïns perquè puguin actuar en casos en què el lloguer turístic esdevingui incompatible amb el descans dels residens. El lloguer turístic s’ha de tractar com a activitat turística perquè ho és i dinamitza, i molt, els altres sectors de l’oferta especialitzada. Vehicles de lloguer, restaurants, supermercats... són segments que estan molt satisfets pel comportament d’aquest turista, que sol fer servir el pis o apartament principalment per descansar, però que fa moltes hores fora, gasta i és un element bàsic del nostre model.

I una vegada regulats, a pagar la taxa turística, com la resta de visitants?

La taxa turística i tots els imposts que pertoquin com a activitat econòmica. En un context en què l’economia submergida és una part important de la realitat, l’administració ha de facilitar que aflorin les activitats i que passin per caixa.

La taxa turística tornarà a ser el gran problema entre l’esquerra i els hotelers?

Balears fou pionera a posar-la i també a llevar-la. Moltes destinacions ens ha copiat, cosa que vol dir que no era una mala idea, ans al contrari. Però hi va haver tot un seguit de desacords i d’enfrontaments que no posaren fàcil la seva aplicació. Com a Govern, intentarem cobrar-la en ports i aeroports, i es farà feina amb l’Estat per plantejar-ho. Aena ara és una empresa semiprivada i, per tant, les circumstàncies han canviat molt des del primer intent. Tot i així, si no aconseguim suport estatal o se’ns posen impediments basats en normatives europees com la lliure circulació de persones, trobarem altres maneres, perquè és un element importantíssim de la política turística.

I ja es té clar a què es destinaran els fons?

És molt d’hora per saber-ho, però la filosofia és clara: parlam d’un fons de reinversió turística per millorar el producte, invertint en totes les Illes i donant veu a la societat perquè junts establim on és més necessari i es nota més l’impacte de l’actuació.

Desestacionalitzar és un verb que pronuncien sempre els directius de turisme, mentre la temporada s’escurça.

És una de les prioritats. A Menorca i Pitiüses és molt greu i cal actuar-hi diversificant el producte, motivant els empresaris a obrir més temps i les aerolínies a operar. Tenc un restaurant i si dius que per a un cafè no val la pena obrir a les 7, acabes obrint a les 8 i queixant-te perquè la primera hora sols vens un café. La demanda es genera amb oferta.

stats