Política 06/12/2019

Manifestants independentistes cremen exemplars de la Constitució espanyola davant de la delegació del govern a Catalunya

Ho han fet durant la concentració que ha convocat de Pícnic per la República en contra de la carta magna

Cesc Maideu
4 min
Manifestants independentistes cremen exemplars de la Constitució espanyola davant de la delegació del govern a Catalunya

BarcelonaEl dia que la Constitució espanyola complia 41 anys, l'independentisme ha volgut cremar el seu llegat. El dia que un miler i mig d'unionistes han sortit al carrer, l'independentisme no ha volgut deixar de mobilitzar-se. Unes 200 persones s'han concentrat davant de la delegació del govern espanyol a Catalunya protestant en contra de la Constitució. Responent a la convocatòria de Pícnic per la República, els manifestants han cremat constitucions espanyoles en una petita foguera al terra. L’acció ha estat controlada per un fort dispositiu dels Mossos d’Esquadra que ha protegit la seu del govern a Catalunya.

Manifestants independentistes cremen exemplars de la Constitució espanyola davant de la delegació del govern a Catalunya

Durant el transcurs de la concentració, dos manifestants amb la cara tapada han trencat el vidre d’un banc i hi han pintat grafitis a l'entrada. Aquesta acció ha provocat el rebuig dels altres concentrats i han decidit expulsar-los de la mobilització.

Després de la crema de contitucions davant de la seu del govern a Catalunya, bona part dels manifestants independentistes han baixat pel Carrer del Bruc tallant el trànsit d’Aragó i Gran Via. Ha estat llavors quan un fort dispositiu dels Mossos els ha encapsulat per evitar una possible confluència amb els manifestants que abandonaven la concentració unionista. Els independentistes han respost amb col·laboració i després de ser identificats un a un han donat per finalitzada la mobilització.

Els Mossos d'Esquadra encapsulant els manifestants independentistes

Pícnic per la República, una plataforma independentista sorgida arran de la sentència del Tribunal Suprem, ha convocat la mobilització a través de les xarxes socials. Commemorant el dia de la Constitució, però protestant-hi en contra, els manifestants han començat a arribar a les 12 hores del migdia i l'acció s'ha allargat fins a les 15 hores de la tarda. Pícnic també ha animat als concentrats a portar un “kit de supervivència” (en paraules de l'organització) que es basa en una imatge impresa de la portada de la carta magna espanyola i una espelma. Alguns dels assistents també han portat exemplars complets de la Constitució i els han llançat a la foguera. La planificació de la mobilització també incloïa dinar als carrers adjacents de la delegació del govern fent justícia al nom de la plataforma impulsadora, Pícnic per la República.

Tot i la nombrosa quantitat de plataformes independentistes que impulsen mobilitzacions en contra de la sentència del Procés (Tsunami Democràtic, CDR Barcelonès, Òmnium Cultural, l'Assemblea, entre d'altres), Pícnic ha aconseguit fer-se un lloc entre les protestes postsentènica organitzant accions com bloquejar les portes de la Sagrada Família, que va comportar el tancament de la basílica amb turistes a l'interior, o l'encerclament de l'estació de Sants el 28 d'octubre. Totes les mobilitzacions de Pícnic, incluint la d'aquest matí, han gaudit d'un ambient reivindicatiu i pacífic.

El lloc escollit per la mobilització, la delegació del govern a Catalunya, ha esdevingut un dels punts de protesta clau un cop publicada la sentència del Procés. Blindada en tot moment per la Policia Nacional, els seus carrers adjacents han sigut partícips de desenes de concentracions entre les quals destaquen l’organitzada per l’Assemblea i Òmnium l’endemà de la sentència del Procés, el ‘sit and talk’ de Tsunami Democràtic davant la presència del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, o el llançament d’escombraries a l’edifici, convocada també per Pícnic per la República. La delegació del govern també s’ha convertit en l’escenari principal de gran part dels aldarulls, ja que la majoria es van produir al seu voltant un cop les manifestacions ja estaven desconvocades.

De la cremada a la seva defensa

A pocs metres de la concentració independentista, ha tingut lloc una mobilització de signe contrari. Els unionistes també han sortit avui al carrer per defensar la Constitució espanyola, convocats per Espanya i Catalans i Catalunya Suma –la plataforma que agrupa diverses entitats com Convivència Cívica, Empresaris de Catalunya o Tabàrnia– els manifestants s’han concentrat a la plaça Urquinaona i han baixat per la Via Laietana fins a arribar a la prefectura de la Policia Nacional, on han homenatjar el cos. A la manifestació, hi han participat diversos representants polítics del PP i Vox, entre els quals destaca el líder de la formació d'ultradreta, Santiago Abascal, que ha viatjat fins a Barcelona i no ha participat en l'acte per la Constitució organitzat a Madrid.

Manifestació antifeixista a Girona per respondre a SCC i Vox

A Girona, Societat Civil Catalana havia organitzat una manifestació per reivindicar la Constitució i que tenia el suport de Vox. A la mateixa hora, diverses plataformes antifeixistes havien contraprogramat la convocatòria amb una manifestació a pocs metres d'on es feia la de l'entitat unionista. L'acte de SCC començava a les 12 del migdia. La Plataforma Antifeixista Gironina havia convocat una manifestació a les 10.30. La marxa ha començat a la plaça Catalunya i ha avançat fins a la plaça 1 d'octubre.

Poc abans de les dotze, un grup de manifestants ha començat a llançar objectes contra la línia policial i han intentat bolcar les tanques que separaven els dos actes. Aleshores, els Mossos han fet una primera càrrega i, al llarg d'una hora, han dispersat els manifestants que es reagrupaven als carrers propers. També han disparat algun projectil de foam. Els aldarulls a la manifestació antifeixista han acabat amb tres identificats i cap detingut, segons informen els Mossos d'Esquadra. La manifestació antifeixista ha aplegat fins a 200 persones i l'acte de SCC n'ha reunit un centenar, segons càlculs policials. Aquest és el segon 6 de desembre amb convocatòries antagòniques a Girona.

A Reus, un grup de persones també ha cremat pàgines de la Constitució coincidint amb l'aniversari de la Carta Magna. Ho han fet a la plaça Mercadal. Primer han cremat un llibre amb la imatge de la Constitució que s'havia col·lcat sobre una bandera espanyola, que també han acabat cremant. Després han tirat al foc diverses pàgines de la Constitució.

stats