Política 21/10/2019

Picabaralla al Parlament Europeu per la sentència del Procés

El socialista López Aguilar, president de la comissió de Llibertats, criticat per alterar el debat

Júlia Manresa
2 min

Brussel·lesL'Eurocambra ha rebutjat aquest dilluns debatre la situació a Catalunya després de la sentència del Procés, però la qüestió ha acabat transcendint en la comissió de Llibertats, Justícia i Afers Interns (LIBE), on compareixia la comissària dels Drets Humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatovic. En aquesta sessió, l'eurodiputada d'ERC, Diana Riba, ha demanat a Mijatovic que intervingués davant la situació de l'última setmana a Catalunya i ha explicat que el seu marit, Raül Romeva, ha estat condemnat a més de 10 anys de presó "per fer un referèndum". Però el president de la comissió, el socialista Juan Fernando López Aguilar, ha intervingut tot seguit perquè ha considerat que la intervenció de Riba no era correcta.

López Aguilar, però, ha estat interromput al seu torn per alguns eurodiputats membres d'aquesta comissió que s'han queixat en considerar que l'eurodiputat socialista estava abusant del seu càrrec com a president de la comissió i, per tant, responsable de moderar la sessió de preguntes. L'eurodiputada dels Verds, Tineke Strik, dels Països Baixos, ha assegurat que estava intervenint en la pregunta de Riba només perquè "és espanyol" i li ha demanat que rectifiqués. Tot i això, López Aguilar ha continuat insistint que "es veia obligat" a intervenir perquè s'estava fent un comentari sobre Espanya que no és cert. El president de la comissió de Llibertats ha reiterat diverses vegades que Espanya és un estat de dret i democràtic que respecta plenament els drets humans.

López Aguilar ha rectificat la pregunta de Diana Riba i ha defensat que la condemna del Tribunal Suprem no havia sigut contra la llibertat d'expressió, sinó que havia sigut una sentència "justa", que ha considerat que uns líders polítics van cometre uns delictes. I Strik no ha sigut l'única que s'ha queixat. També ho ha fet l'eurodiputada del grup liberal Renew Europe (on també hi ha Ciutadans) Sophia in 't Veld, que ha demanat que quedés registrat a l'ordre del dia la seva objecció a una actitud del president de la comissió que ha considerat un "abús de poder".

Tot plegat s'ha produït el dia en què la comissària de Drets Humans del Consell d'Europa ha emès un comunicat en què urgeix les autoritats espanyoles a reconsiderar l'ús de les pilotes de goma i les bales d'escuma i també mostra la seva preocupació per la protecció de la llibertat d'expressió i de reunió durant les protestes de l'última setmana a Catalunya. En resposta a la pregunta de l'eurodiputada d'ERC, de fet, Mijatovic ha assegurat que té previst viatjar a Espanya, un país on el problema de la llibertat de reunió assegura que "no és nou", sinó que el seu predecessor ja l'havia denunciat.

stats