Política 08/01/2020

El Pi reclama al govern espanyol que derogui en tres mesos la llei Montoro

La formació regionalista presentarà una moció al Consell de Mallorca en què també es proposaran mesures compensatòries per als ajuntaments afectats

K. O.
2 min
UN AJUNTAMENT RIC Alcúdia només podrà gastar uns 800.000 euros dels 40 milons que té al banc.

PalmaLa portaveu d'El Pi al Consell de Mallorca, Xisca Mora, ha reclamat al nou president espanyol, Pedro Sánchez, que derogui en un període màxim de tres mesos la llei Montoro. La formació regionalista presentarà dijous una moció en què també proposarà la creació de mesures compensatòries per als ajuntaments que estiguin obligats a pagar interessos als bancs pel superàvit que tenen bloquejat a conseqüència de la normativa.

"Hem arribat a l'absurda situació en què, a més de no poder gastar el superàvit, també s'ha de pagar per tenir els doblers bloquejats", ha comentat Mora, i ha afegit que l'Ajuntament d'Alcúdia té uns 87 milions d'euros "que no pot tocar", però que haurà de pagar uns 400.000 euros en benefici d'entitats bancàries.

Per tot això, la consellera regionalista ha comentat que l'Estat hauria d'impulsar mecanismes compensatoris per cobrir els costos per tenir els doblers als bancs. El portaveu del PSIB al Consell, Andreu Alcover, ha afirmat que també estan a favor de derogar la llei Montoro i ha avançat que esperen poder aprovar la iniciativa que proposa El Pi. El socialista també ha criticat que quan el PP està a l'oposició "està a favor dels municipis però quan governa fa lleis com la Montoro".

En aquest sentit, MÉS per Mallorca també va advertir a principi de desembre que els ajuntaments han de pagar als bancs a causa de la llei Montoro. "La connivència de l'Estat amb els bancs és un escàndol que arriba després d'un rescat bancari de 60.000 milions que no hem recuperat", va criticar el portaveu parlamentari de la formació, Josep Ferrà, i va afegir que els doblers retinguts als ajuntaments serviran per augmentar els beneficis bancaris.

D'altra banda, El Pi presentarà una moció en què es demanarà una ajuda de 50.000 euros perquè l'Ajuntament de Manacor pugui potenciar la gestió i la programació del teatre municipal.

stats