Política 11/03/2020

L'oposició reclama al Govern mesures contundents per fer front al coronavirus

El PP i Cs demanen la compareixença davant el Parlament de la consellera de Salut, Patricia Gómez

Maria Llull
2 min
La consellera de Salut, Patricia Gómez, en una imatge d'arxiu

PalmaEl coronavirus ha estat un dels protagonistes de la reunió de la junta de portaveus parlamentaris d'aquest dimecres. Tant El Pi, com el PP i Ciutadans han reclamat al Govern mesures contundents per fer front a la situació sanitària, econòmica i social.

La portaveu d'El Pi, Lina Pons, qui ja va demanar per les conseqüències del virus dimarts passat al ple del Parlament, ha demanat al Govern un decret llei que abasti mesures tant a escala sanitària com econòmica. "És moment de fer un bon decret llei perquè la ciutadania se senti tranquil·la i protegida", ha comentat.

Pons ha reiterat la "lleialtat" del seu partit al Govern i ha considerat que "no es pot fer política amb aquest tema". Però també ha destacat la necessitat de tenir "indicacions clares" no només en l'àmbit sanitari sinó també en "l'econòmic".

D'altra banda, el portaveu del PP, Biel Company, ha explicat que el seu partit ha demanat la compareixença de la consellera de Salut, Patricia Gómez, encara que la mateixa Gómez la va sol·licitar fa 45 dies per voluntat pròpia. El més probable és que la consellera doni explicacions en seu parlamentària la setmana vinent.

"Les mesures sanitàries, econòmiques i globals són molt necessàries i urgents. El Govern ha de bregar amb aquesta crisi i cal fer feina per anticipar-s'hi", ha assenyalat Company, qui ha reclamat "un pla de contingència contundent" i que l'Estat pagui els 78 milions que deu a les Balears de l'IVA del 2017 per "contractar més efectius si és necessari".

La diputada de Ciutadans, Patricia Guasp, ha explicat que el seu partit farà "un monogràfic de preguntes sobre el coronavirus" en el ple de dimarts que ve. Els diputats de Cs preguntaran per les mesures de prevenció i contenció, pels protocols en els centres educatius i per les mesures econòmiques. A més, el partit taronja també ha demanat la compareixença de la consellera de Salut. "Si el Govern s'hagués reunit amb els grups parlamentaris, s'hauria evitat aquesta compareixença", ha dit Guasp, qui ha exigit que el Consell de Govern aprovi divendres "un pla integral de contingència".

En el cas del PSIB, Sílvia Cano ha fet una crida a la "tranquil·litat i la responsabilitat", i ha demanat "confiança en el sistema sanitari. "Cal unitat d'acció i que tothom estigui coordinat per contenir el virus", ha continuat. Cano ha destacat les mesures del govern espanyol, com ara que les baixes per coronavirus siguin considerades "malaltia professional". Quant a les mesures que pugui prendre el Govern balear, la portaveu socialista ha recordat que cal esperar les decisions de la Unió Europea i el govern espanyol.

stats