Política 15/11/2017

X. Pericay: "No puc opinar sobre uns fets dels quals no tinc la certesa que hagin passat"

Recollim les diverses reaccions després de l'expulsió de dues passatgeres per parlar en català en un vol de Vueling

C.fontanet
2 min
Imatge d'arxiu de Xavier Pericay

PalmaEn relació amb la polèmica suscitada per l’expulsió de dues passatgeres d’un vol de l’aerolínia Vueling entre Barcelona i Maó, les reaccions dels diferents grups polítics no s'han fet esperar.

El portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, ha afirmat que "si els fets han passat tal com es denuncia és totalment condemnable i, si això és un muntatge i una manipulació, també ho és". Pericay també ha volgut deixar clar que davant la manca d'informació "no puc opinar sobre uns fets dels quals no tinc la certesa que hagin passat de veritat".

El coportaveu de MÉS, David Abril, per la seva part, creu que "ens oblidam que tenim un dret lingüístic i que els ciutadans tenen dret a ser atesos en la seva llengua". Abril ha recordat que "el català és una llengua minoritzada, tot i ser una de les llengües oficials de la nostra terra". "Jo crec que amb la llei a la mà s'hauria de sancionar, una vegada feta la investigació, l'aerolínia".

La portaveu de Podem, Laura Camargo, ha afirmat que "és un cas molt greu. Si la versió de les passatgeres és certa, la sanció a Vueling hauria de ser molt forta. De totes maneres hem d'esperar fins a saber què pensa l'aerolínia sobre el tema". "Des del meu punt de vista la persecució de qualsevol llengua és denunciable", conclou Camargo.

Cartes a Vueling

La consellera de Cultura, Fanny Tur, davant la gravetat dels fets i "per garantir el dret dels ciutadans a poder-se expressar en qualsevol de les dues llengües oficials", dirigirà una carta formal a l’aerolínia perquè expressi el seu posicionament i s’adoptaran les mesures necessàries per continuar treballant en la garantia dels drets dels ciutadans de les Illes.

El Consell de Menorca també ha expressat el seu malestar, en una carta a l'aerolínia i, si es confirma que l'incident va transcórrer d’aquesta manera, "ens trobaríem amb un cas d’evident falta de respecte del personal de Vueling a dues clientes i amb una vulneració flagrant del dret constitucional que empara qualsevol ciutadà per expressar-se en una llengua oficial al seu territori". La institució insular creu que Vueling "ha de demanar públicament disculpes per aquest incident, disculpar-se personalment amb la senyora Margarita Camps i amb l’altra passatgera afectada".

stats