Política 03/12/2018

Ni Ciutadans ni el PP de Balears descarten governar amb l'extrema dreta a Andalusia

Podem alerta del “monstre de tres caps” de les dretes espanyoles i tota l'esquerra posa en valor els Acords pel Canvi

Jaume Ribas
3 min
El president de Cs a Balears, Xavier Pericay, i el diputat del PP Juan Manuel Lafuente

PalmaEls responsables del PP i de Ciutadans a Balears no creuen que hagin de seguir l'exemple de molts dels seus homòlegs conservadors i liberals europeus, que han aïllat l'extrema dreta, i justifiquen un pacte amb Vox.

Aquest dilluns, el diputat del PP Juan Manuel Lafuente ha apuntat que les eleccions andaluses constaten "el fracàs socialista" i creu que el seu partit podrà liderar la Junta "amb l'acord que sigui necessari", sense descartar una entesa amb l'extrema dreta.

Lafuente ha volgut matisar el seu posicionament respecte a Vox assegurant que hi ha "importants discrepàncies ideològiques", però en tot cas ha confirmat que hi pactaran si hi ha un acord de govern basat en un programa comú.

El diputat, ha respost a la voluntat de Vox d'ensorrar consensos com l'Estat de les Autonomies o la llei contra la violència de gènere atacant els socialistes: "altres partits d'aquí proposen canvis que no són constitucionals i tot i així pacten el Govern amb el PSOE", ha dit.

Així mateix, el màxim responsable de Ciutadans a les Balears, Xavier Pericay, ha assegurat aquest dilluns que el seu partit “no descarta res” a l'hora d'intentar formar un govern a Andalusia, ni tan sols l'entesa amb l'extrema dreta de Vox. Pericay s'ha felicitat per haver acabat amb el “susanisme” i ha acusat el PSOE andalús d'haver “colonitzat l'esfera pública”.

Pericay ha posat sobre la taula diferents fórmules de govern per a la Junta d'Andalusia. Ciutadans considera que Juan Marín, el seu candidat, hauria d'intentar ser president tot i haver obtingut menys vots que el Partit Popular i no descarta l'entrada de Vox a un tripartit de dretes per governar la regió del sud d'Espanya.

Per últim, Pericay ha atribuït la derrota de Susana Díaz al suport dels independentistes a la moció de censura del president espanyol, Pedro Sánchez. “No ajuda gens al Partit Socialista estar governant amb un partit com MÉS, que s'ha posat clarament al costat d'aquells que varen intentar fer un cop d'estat o un cop contra la democràcia dia 1 d'octubre de l'any passat”, ha manifestat.

Podem veu “un monstre de tres caps”

El portaveu parlamentari de Podem, Alberto Jarabo, també s'ha posicionat pel que fa a les eleccions andaluses, que centren el debat de l'esfera política balear. El líder morat ha alertat de la “bèstia de tres caps” del PP, Ciutadans i Vox i ha acusat els dos primers de “legitimar l'extrema dreta”.

Jarabo s'ha mostrat convençut de que els Acords pel Canvi poden ser el xarop contra els ultres perquè “estan beneficiant la gent” i són “polítiques de convivència”.

La diputada de MÉS per Mallorca Joana Aina Campomar ha valorat que la causa del descens dels socialistes “és el pacte amb Ciutadans i les seves polítiques conservadores”. També ha apuntat que ha estat un “fracàs” la normalització de les "anomalies democràtiques", com la manca de llibertat d'expressió o l'aplicació de l'article 155 que han ajudat a normalitzar el discurs de VOX.

A més, Campomar ha retret que “ni el PP ni Ciutadans tenen cap mania en pactar amb l’extrema dreta en comptes de fer un cordó sanitari com s’ha fet a la resta d’estats d’Europa”.

La portaveu adjunta del PSIB al Parlament, María José Camps, ha reconegut el "mal resultat" del seu partit a Andalusia. La diputada ha fet una crida a "plantar cara a l'extrema dreta per defensar els valors progressistes i constitucionals" i per això creu que "els governs i els partits d'esquerres s'han de quadrar i treure pit".

Així mateix, s'ha demanat si "serà el PP de Casado el que obri les portes de les insitucions a l'extrema dreta de Vox" i ha demanat a líder balear dels conservadors, Biel Company, que aclareixi si està d'acord amb algunes propostes de Vox que també ha defensat el president del PP estatal, com ara la recentralització de l'educació.

stats