Política 23/01/2016

Sánchez rebutja començar a negociar amb Iglesias en un marc de "xantatge"

Els líders del PSOE i Podem es van intercanviar missatges divendres i el socialista ja ha parlat amb Rivera

Mariona Ferrer I Fornells / Ferran Casas
4 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez / EFE

MadridDura reacció del PSOE per intentar espolsar-se la pressió després de les maniobres de Mariano Rajoy i Pablo Iglesias aquest divendres que traspassaven tota la pressió a Pedro Sánchez. En un contundent comunicat, l'executiva federal defensa "el compliment escrupolós dels procediments democràtics" i insisteix que és Rajoy qui té "l'obligació constitucional" d'acceptar l'encàrrec del rei de fer govern i que va declinar fer-ho. Una posició que afirma que és "inacceptable" i només comprensible "per la complicada situació judicial del partit, imputat per corrupció" i des d'una actitud "partidista". Després de criticar la "irresponsabilitat" de Rajoy "per supervivència política i personal" i a l'espera de que quallin o no "majories alternatives", els socialistes afronten la seva situació després del desafiament d'Iglesias a formar govern.

Avisen que no pensen obrir "negociacions" formals amb ningú mentre Rajoy no se sotmeti al debat d'investidura o tiri definitivament la tovallola. L'executiva afirma que no emprendrà negociacions per bastir una alternativa, "i ni de bon tros quan es plantegen des del xantatge i anteposant interessos de partit als dels ciutadans", amb clara referència a Podem.

Els socialistes sí que concedeixen, mentre el rei fa la ronda i Rajoy decideix si assumeix o no el repte, "mantenir contactes i diàleg amb totes les forces polítiques". Afirmen que les "prioritats" han de girar al voltant de "polítiques i idees concretes" i no de "tàctiques o imposicions unilaterals".

Sánchez preveu contactar aquest cap de setmana amb Iglesias. Només han parlat dues vegades des del 20-D. La relació entre els dos líders, per ara, és gairebé inexistent. De fet, el líder de Podem no té problemes a assegurar que, en la curta distància, li cau més bé Rajoy que no pas el secretari general del PSOE. La proposta, però, llançada pel partit morat divendres al migdia i el gir tàctic del líder del PP de fer un pas enrere a l'espera que socialistes i podemites intentin entendre's, els condemna a asseure's, dialogar i, si s'arriba a un mínim d'acord, negociar quan arribi el moment. Tots dos han dit que no tenen problemes a fer-ho de la forma més transparent possible, amb "llum i taquígrafs", fins i tot per "'streaming'", però Sánchez ja ha començat el cap de setmana emplaçant també al diàleg una altra força: Ciutadans.

Iglesias va enviar divendres un missatge a Sánchez en què l'emplaçava a parlar. El líder socialista li va respondre que així ho farien durant el cap de setmana, però al primer a qui ha trucat aquest dissabte ha estat a Albert Rivera. Segons han explicat els dos partits, han mantingut una breu conversa per telèfon en què tots dos s'han emplaçat a "dialogar" els pròxims dies davant la nova situació política que va obrir-se divendres després de la decisió de Rajoy de declinar l'oferiment de Felip VI per sotmetre's a la investidura. Tant el PSOE com C's han assegurat que es tracta de la primera "presa de contacte" entre els dos líders polítics davant del nou escenari.

Fonts de Podem asseguren que Sánchez i Iglesias encara no han parlat. Des de Ferraz s'esforcen a deixar clar que aquest emplaçament al diàleg aquest cap de setmana no pretén encara iniciar de seguida les negociacions per a un govern tripartit d'esquerres, ja que primer cal respectar els temps. Uns temps que va polvoritzar Rajoy amb la decisió de declinar. Amb tot, el secretari d'Organització dels socialistes, César Luena, ha esgrimit aquest divendres a la nit el mateix argument: "Respectarem els temps i procediments, cosa que no ha fet Rajoy. Iglesias, però, no frena la seva ofensiva per Twitter. "Hem fet una proposta de govern seriosa i Rajoy ha fet un pas enrere. El canvi és possible. Espero que el PSOE estigui a l'altura", va assenyalar.

Sánchez, en roda de premsa des del Congrés després de l'audiència amb el rei, va esforçar-se a defensar un govern "progressista" amb pacte tant a la dreta com a l'esquerra, una apel·lació al diàleg i al model d'executiu que posa sobre la taula: amb el suport de Ciutadans i de Podem, dos partits que es neguen a entendre's. El líder del PSOE va criticar que Iglesias no l'hagués avisat de la proposta abans de parlar amb el rei i que, abans de parlar de programa, ja estigués parlant de seients. "Iglesias vol abordar reformes progressistes en les quals podríem coincidir. Podríem estar d'acord en el diagnòstic, però en les polítiques per resoldre, per exemple la crisi o el problema de Catalunya, ja és diferent", va apuntar Sánchez marcant distàncies.

Amb tot, Podem ahir va decidir aparcar el referèndum perquè no sigui una excusa per al PSOE. Una forma de treure'l de la primera línia afegint al relat la reivindicació d'un ministeri de la Plurinacionalitat comandat pel líder d'En comú Podem, Xavier Domènech. El PSC ja ha celebrat aquest decisió, que Podem hagi "abandonat" les línies vermelles, mentre que tant CDC com ERC ho critiquen i veuen molt difícil una possible abstenció amb aquestes condicions.

stats