Política 22/04/2019

Pedro Duque aposta per nous impostos adaptats a l'economia digital i tecnològica

El ministre de Ciència, Innovació i Universitats també proposa una taxa per les transaccions financeres

Maria Fuster
2 min
El ministre Pedro Duque a l'acte de campanya del PSIB

PalmaEl ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, ha participat aquest dilluns a Palma en l'acte de campanya del PSIB. Durant el torn de preguntes, Duque ha comentat que, davant d'una nova realitat econòmica i tecnològica, cal trobar noves maneres de gestionar l'economia. Així, ha plantejat cobrar una taxa a les transaccions financeres "a la gent que mou els doblers d'una banda a una altra". També ha afirmat que a "les persones que venen les nostres dades del que miram per internet i després ho venen a Google o a altres, els hauríem de cobrar".

Amb relació al fet que la robotització pot significar perdre llocs de feina, Duque ha afirmat amb un somriure que "n'hi ha que diuen que els robots haurien de pagar Seguretat Social", un comentari fet en to humorístic, però que el ministre ha defensat com a concepte de cercar noves maneres perquè els avenços tecnològics no vagin en detriment de les persones.

Duque també ha expressat la voluntat de millorar la contribució d'Espanya a l'Agència europea de l'espai. "Intentarem arribar als mateixos nivells que la resta de països", però assegura que depèn del resultat de les eleccions, ja que la data per tancar aquest tema és el mes de novembre.

El ministre també ha criticat la gestió feta per l'anterior govern. "Des del govern no hi havia intenció de promoure la ciència. Es feia el mínim i cada any es retallava un poc més, i el mateix han fet amb la política energètica. Es feien coses més per si em tocava un lloc de feina en una empresa".

En el discurs ha deixat clara la seva aposta pel foment de la investigació que, segons diu, "juntament amb l'educació, ens donarà la prosperitat de llarg termini". I ha criticat el que es planteja des de la dreta: "És mentida que deixant les coses en mans del mercat, del capitalisme, les coses funcionin". Només funcionen on hi ha hagut una important inversió pública anterior. En aquest sentit, ha parlat del cas de Silicon Valley.

En l'acte organitzat pels joves socialistes, hi ha participat la candidata al Consell de Mallorca, Catalina Cladera, qui ha destacat la gestió feta pel Govern en innovació i recerca i també els increments pressupostaris de més d'un 30% en polítiques socials, en educació i en el pressupost de la UIB. Posteriorment, el candidat al Congrés, Pere Joan Pons, ha destacat la necessitat de fer d'Espanya un país on hi hagi una important inversió en innovació i de seguir la direcció europea, i també ha comentat que cal visibilitzar la feina dels investigadors.

Per part seva, la presidenta Francina Armengol ha recordat que el motor econòmic de les Illes és el turisme, però que "volem aspirar a més. Apostar per l'economia del coneixement és molt important. Només els pobles cultes podran guanyar el futur." En aquest sentit, ha destacat els avanços fets en educació i en formació durant aquesta legislatura.

stats