Política 12/11/2019

Quan Pedro Sánchez deia que no podria dormir a la nit si governava amb Unides Podem

El líder del PSOE ha renegat un cop rere l'altre durant mesos de l'aliança amb Pablo Iglesias

Ara
2 min

BarcelonaL'encaixada de mans entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias aquest dimarts al Congrés de Diputats, posa punt final al serial de retrets que s'ha allargat des de l'abril i que ha tingut moments tan icònics com el de l'entrevista al president espanyol en funcions a La Sexta del 19 de setembre. Aleshores no només no estenia la mà al líder de Podem sinó que recorria als malsons nocturns per rebutjar de soca-rel un govern de coalició. "Un 95% dels ciutadans, inclòs jo, no podríem dormir tranquils", expressava per descartar aquesta possibilitat. L'endemà Iglesias li va recomanar canviar de matalàs si el que volia era dormir tranquil.

En aquella entrevista Sánchez va llançar altres dards contra Podem, que ara se li giraran en contra. "Plantejaven dos governs en un, un del PSOE i un altre d'Unides Podem", va remarcar, i va apuntar que aquella mateixa nit haurien tingut "una crisi de govern". El candidat socialista a la reelecció ha apuntat en nombroses ocasions cap als comuns com un dels esculls principals per pactar amb Podem. "Tindríem un govern defensant la Constitució espanyola i un altre defensant els suposats presos polítics o dient que a Espanya no es respecten els drets humans", va dir en aquell moment. En altres ocasions, fins i tot ha arribat a personalitzar les crítiques, per exemple en l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, o en "l'independentisme" del cap de llista al 10-N, Jaume Asens. Ara el PSOE considera que n'hi ha prou afegint al preacord que el diàleg només pot tenir lloc "dins la Constitució".

Però el principal veto que va col·locar el líder del PSOE va ser al mateix Pablo Iglesias. De nou, a La Sexta, on durant aquests mesos ha fet bona part dels seus anuncis principals, explicava al juliol que no es donaven les condicions perquè el candidat de Podem entrés a l'executiu. "Iglesias parla de presos polítics", va recordar, i va subratllar que ell necessita un vicepresident "que defensi la democràcia espanyola". A falta de confirmació oficial, sembla que aquest cop Iglesias sí que reuneix les condicions per ser vicepresident.

A finals de setembre Podem era, segons Sánchez, "l'extrema esquerra" que havia bloquejat en quatre ocasions un govern liderat pels socialistes –es referia a les legislatures del 2015, del 2016 i la que es va obrir a partir del 28-A–. "Si Sánchez tornés a la proposta del juliol, en tres hores tindríem acord", li responia Iglesias. Precisament ara sembla que el preacord que han tancat els dos líders polítics es basa en els documents que van quedar al calaix a partir del juliol.

Durant la campanya electoral, l'intercanvi de retrets ha seguit el seu curs. Pedro Sánchez ha negat una vegada rere l'altra la possibilitat d'un govern de coalició amb Unides Podem, i Pablo Iglesias s'ha mostrat inflexible respecte al fet que, sense entrar a l'executiu, no donarien suport a la investidura. Sembla que, per ara, s'accepten les tesis de Podem i ara caldrà llegir la lletra petita d'un acord que necessita el suport de diverses forces polítiques més per tirar endavant.

stats