Política 20/06/2018

La reunió entre els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez serà el 9 de juliol

Abans, el president espanyol es reunirà amb el lehendakari, Iñigo Urkullu

Aleix Moldes / Mireia Esteve / Dani Sánchez
5 min
Quim Torra dirigint-se al faristol en la segona sessió del debat d'investidura aquest dilluns.

Barcelona / MadridSerà finalment el 9 de juliol a dos quarts de dotze quan el president de la Generalitat, Quim Torra, i el del govern espanyol, Pedro Sánchez, començaran a posar a prova la voluntat de diàleg de què fan gala des que van ser escollits. Fonts dels dos executius van confirmar aquest dimecres la data i el lloc de la primera trobada: la Moncloa. El mateix escenari on l’11 de gener del 2017 es van reunir per última vegada públicament els presidents dels dos governs, aleshores Carles Puigdemont i Mariano Rajoy. Ara el context és molt diferent, en un moment en què l’existència de presos polítics i d’exiliats dificulta el retorn a la normalitat després de mesos de tensió tant a les institucions com al carrer.

La data i el lloc estan tancats, però encara no hi ha ordre del dia. Els gabinets de la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, i de la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, continuen treballant amb l’objectiu que la trobada no es converteixi “simplement en una foto”. Aquest dimecres era Torra qui personalment reivindicava des de l’hemicicle del Parlament -en la seva primera sessió de control- que la del juliol sigui “la primera de moltes” reunions amb Sánchez. I, segons fonts de l’executiu estatal, ara li toca moure fitxa a la part catalana, perquè estan esperant a rebre el document amb les prioritats que voldran tractar en la reunió. El president del Govern va tornar a subratllar que posarà damunt la taula el dret a l’autodeterminació “perquè és el que realment pot resoldre el conflicte”, i des de fa setmanes la Generalitat reclama que no hi hagi “condicions prèvies”. El PSOE descarta absolutament parlar del dret a decidir i el líder del PSC, Miquel Iceta, proposa a Torra que, si vol grans canvis, vagi almenys amb una proposta que convenci dos terços del Parlament.

Al Congrés dels Diputats Sánchez també es va sotmetre a la primera sessió de control a la cambra baixa i, com la vigília al Senat, Catalunya va ser un dels temes protagonistes. El president del govern espanyol va retreure al PP “manca de lleialtat” en la qüestió territorial, un àmbit en què considera que els populars tornen a atiar la divisió amb finalitats electoralistes. En la sessió de control també hi va participar Batet per defensar que “la lleialtat, el diàleg i el respecte” siguin la base de la solució del conflicte. Segons la ministra, la societat catalana està “fracturada, fins i tot en la intimitat de les famílies”, per culpa dels “errors polítics” que s’han comès els darrers anys.

Com s’esperava, la de Torra serà la segona trobada oficial de Sánchez amb un líder autonòmic. Dilluns que ve passarà per la Moncloa el lehendakari, Iñigo Urkullu, dues setmanes abans que el president del Govern, un fet que confirma que se seguirà l’ordre “protocol·lari”: en funció de la data d’aprovació dels estatuts d’autonomia. La reunió amb Torra arribarà just un mes després que Sánchez el truqués per emplaçar-lo a trobar-se. Va ser el mateix dia que el president espanyol estrenava el consell de ministres i la portaveu de l’executiu, Isabel Celáa, es va esforçar a remarcar que la interlocució amb la Generalitat no seria diferent de la de la resta d’autonomies.

En la reunió del 9 de juliol Sánchez plantejarà mesures com la recuperació de l’essència de l’Estatut tombat pel Tribunal Constitucional. Aquest dimecres va ser Batet qui va tornar a obrir aquesta porta que ja s’havia compromès a travessar José Luis Rodríguez Zapatero quan encara residia a la Moncloa. Ciutadans i el PP van posar el crit al cel perquè la proposta “subverteix l’ordre constitucional”.

La reunió entre els dos presidents serà la primera en un any i mig. En l’última que va transcendir -fora de l’agenda oficial i dels focus mediàtics-, Puigdemont va demanar a Rajoy que es pactés un referèndum d’autodeterminació. La negativa en rodó del líder popular va sumar un argument més a la via unilateral que va desembocar en el referèndum de l’1 d’octubre i va posar punt final a la interlocució que es reprendrà d’aquí a tres setmanes. Torra i Sánchez podrien no haver d’esperar fins al juliol per trobar-se. Divendres està prevista la inauguració dels Jocs del Mediterrani a Tarragona, amb la presència confirmada del president espanyol.

Trobada a Tarragona

Fonts del Govern no aclareixen si Torra també hi serà. Tot i les seves reticències a coincidir amb Felip VI, aquest dimecres el president va fer arribar una carta al monarca -signada conjuntament amb els expresidents Carles Puigdemont i Artur Mas- en què li demana reunir-se divendres mateix a Tarragona. La Zarzuela va remetre la missiva al govern espanyol -els actes del rei han de ser referendats per la Moncloa-, que va descartar una reunió política amb el rei. “Si el 3 d’octubre va fer el discurs que va fer, autoritzat per Rajoy, ara per què Sánchez no l’autoritza a parlar amb el president de Catalunya? Volem diàleg o no?”, reaccionava Torra per Twitter.

En la carta també reclamen a Felip VI que reflexioni sobre el seu paper en els últims mesos, i especialment durant el discurs del 3 d’octubre. Unes paraules que, asseguren, van “obrir una ferida considerable a molts ciutadans que no s’haurien pensat mai que el cap d’Estat aprovaria la violenta repressió de la policia contra ciutadans pacífics”. De fet, li demanen que reconegui la repressió exercida per l’Estat, també contra els líders independentistes, ara empresonats o a l’exili. S’ha de veure si Torra -que avui viatja a Berlín per reunir-se amb Puigdemont- coincideix demà amb el rei a Tarragona i si té l’oportunitat de traslladar-li aquest missatge en persona.

Trobada amb Iglesias dilluns vinent

El president de la Generalitat, Quim Torra, va anunciar aquest dimecres que, abans de trobar-se dilluns amb Pedro Sánchez, es reunirà amb el secretari general de Podem, Pablo Iglesias. “Serà una reunió profitosa. Tot el que sigui bastir ponts, i especialment amb republicans de l’Estat, és molt interessant”, va afirmar Torra al Parlament. La cita, que tindrà lloc a les 12.30 hores a la Generalitat, és la primera que el president mantindrà amb un líder estatal des que va assumir el càrrec, i Iglesias confia que contribueixi a “acostar posicions” i fer possible “un clima de diàleg” entre els governs català i espanyol. En declaracions als passadissos del Congrés, Iglesias va assegurar que Podem vol ser útil “perquè el desglaç es converteixi en una via de diàleg que faci superar l’excepcionalitat”. El cap de files del partit lila va insistir en la necessitat d’acostar els presos polítics a Catalunya, però no va aclarir si en aquesta nova etapa estarà al costat del Govern en la defensa de l’autodeterminació. “La nostra posició sobre el que s’hauria de fer a Catalunya és la mateixa de sempre. [...] Ara bé, som conscients que hi ha d’haver diàleg entre els que no pensen igual”, es va limitar a dir.

stats